fbpx

KSE Institute: дефіцит федерального бюджету РФ зросте у 3-4 рази у 2023 році

8 березня 2023

KSE Institute прогнозує, що річний дефіцит бюджету РФ зросте у 3-4 рази порівняно з минулим роком, а Фонд національного добробуту буде вичерпано до кінця 2023 року. У лютому 2023 року дефіцит федерального бюджету Росії склав 820 млрд рублів, а за перші два місяці року загальна сума склала 2,6 трлн рублів або 88% від запланованого дефіциту на увесь рік. 

Попри те, що у лютому 2023 року доходи російського бюджету від експорту енергоресурсів були помітно вищими, ніж у січні, Росія все ще відстає як від середніх показників доходів за 2021–2022 роки, так і від власних бюджетних планів. Крім того, бюджетні витрати Кремля залишаються надзвичайно високими через продовження незаконного вторгнення в Україну.

Нафтогазові доходи РФ у січні та лютому 2023 року були на 46% ніж у 2022 році, тоді як інші доходи були нижчими на 10%. При цьому витрати федерального бюджету залишаються на 51% вищими за рівень січня і лютого 2022 року. У відповідь Кремль оголосив, що змінить базову податкову ціну на нафту. KSE Institute прогнозує, що це дозволить залучити близько 600 млрд рублів, що суттєво не змінить ситуацію.

Протягом IV кварталу 2022 року російська влада активно використовувала кошти з Фонду національного добробуту (ФНД), внаслідок чого його обсяг скоротився на 1,4 трлн рублів. Якщо темпи використання коштів ФНД збережуться й надалі, ліквідну частину Фонду буде практично вичерпано до кінця цього року. 

Враховуючи вказані фактори, KSE Institute очікує, що у 2023 році Російська Федерація зіткнеться із серйозними фінансовими проблемами, та закликає союзників України посилити санкції проти агресора.

Детальніше ознайомитися з прогнозами експертів KSE Institute “Russia Macro Update: Deficit Target Already Obsolete” можна за посиланням: https://bit.ly/3T0lzAP