На початку повномасштабного вторгнення школярі сільської Гружчанської гімназії пережили повну ізоляцію від зовнішнього світу. У селі не було ані електрики, ані телефонного зв’язку, у магазини не доставляли продукти, а в аптеки – ліки. Тоді довелось призупинити навчання, а підвал їхньої школи став прихистком для місцевих і евакуйованих.

Багато тижнів тут ховались від ворожих обстрілів попри відсутність умов: приміщення було сире та невентильоване. А після звільнення Київщини підвал почали використовувати як укриття для учнів і вчителів під час повітряних тривог. Щоб зробити перебування у сховищі для них комфортним, тут зробили ремонт.

Укриття було облаштовано завдяки колаборації Укрпошти та KSE Foundation – це вже четверте спільно відремонтоване сховище. Усі роботи були проведені завдяки українцям, які придбали благодійну поштову марку «ПТН ПНХ!». Сховище облаштовано у межах всеукраїнської програми «ЗАХИСТОК: Безпечна освіта», започаткованої KSE Foundation.

«Наша країна перебуває в таких обставинах, коли змушена адаптувати заклади освіти під реалії війни. На першому місці стоїть безпека наших дітей, а також комфортні укриття, де вони відчуватимуть себе затишно. Укрпошта допомагає державі долати складні періоди війни, тому донати від поштових марок ідуть на реалізацію благодійних проєктів, які зараз є вкрай важливими та необхідними», – каже Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

В укритті:

  • залито бетонну стяжку підлоги, 
  • замінено водопровідні труби, 
  • встановлено вентиляцію, 
  • вмонтовано освітлення, 
  • облаштовано туалетні кімнати, 
  • встановлено протипожежні двері на основні та запасні виходи,
  • придбано лавки для сидіння та крісла-груші.

Також KSE Foundation облаштував санвузли у самій гімназії – шкільні туалети були пошкоджені та не мали перегородок, тож, розповідає директорка Майя Романова, діти соромились ходити в туалет. Тепер завдяки підтримці Укрпошти санвузли оновлено.

«До ремонту в укритті підіймалося багато пилу, тому ми всі виходили звідти «сірі». Водопровідні труби були іржавими, вентиляції зовсім не було, освітлення було недостатнім. А коли йшов сильний дощ – на підлозі з’являлись калюжі. Ми сподівались, що нам зроблять укриття, але до кінця не вірили. Я і досі не вірю, що в нашому безнадійному приміщенні зробили настільки якісний ремонт», – каже Майя Романова, директорка гімназії.

У гімназій навчається сто школярів, які тепер отримали можливість повернутись до очного навчання. Ремонт укриття дозволив школі також прийняти на навчання учнів з опорної школи сусіднього села Бишів – адже цей освітній заклад був зруйнований ворогом.

Підвальне приміщення до початку ремонтних робіт

«Ще з часів пандемії батьки наших учнів зрозуміли, що онлайн-навчання не є ефективним, тому що діти звикли слухати вчителя наживо, взаємодіяти. Тепер у нас таке сховище, яке дозволяє проводити уроки очно. І це дуже важливо для психологічного стану – особливо для наших дітей, чиї батьки зараз на фронті, або тих, хто переїхав до нас з тимчасово окупованих територій. З ними працюють психологи, це групові заняття, ідея яких – лікування колективом, щоб учні комфортно почували себе у групі та вміли підтримати одне одного», – розповідає директорка.

Щоб облаштувати укриття і якнайшвидше повернути дітей до школи, у серпні студенти Київської школи економіки зібралися на толоку та допомогли розчистити підвальне приміщення. Вони розібрали та винесли усі старі меблі, прибрали десятки кілограмів сміття, провели базові демонтажні роботи та повністю очистили площу в майже 150 кв.м. А місяць потому, завдяки Укрпошті, укриття стало захистком для дітей.

KSE Foundation щодня працює для підтримки людей і розвитку інноваційної України через освіту завдяки благодійникам і партнерам.
Пожертвувати