fbpx

Колективний імунітет до SARS-CoV-2 в Україні — не більше 20% — аналіз KSE

11 лютого 2021

Стабільно зайняті 40% реанімаційних ліжок у лікарнях, відведених для пацієнтів з COVID-19. Найбільш критична ситуація із поширенням COVID-19 в Україні — у Закарпатській області. У зоні ризику — Івано-Франківська та Чернівецька області. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».  

Недавні спалахи COVID-19 у Європі вщухають

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 у світі зменшується, зокрема така тенденція спостерігається у Європі, Азії та Північній Америці.  

Деякі європейські країни продовжують долати наслідки недавніх потужних спалахів. Зокрема у Португалії, Чехії, Іспанії та Великій Британії — досі високі показники смертності внаслідок COVID-19. Однак цього тижня у п’ятірці країн із найбільш критичною ситуацією з COVID-19 у Європі (серед країн із населенням понад 10 млн) — Португалія, Чехія, Румунія, Польща та Україна. Іспанії вдалося взяти поширення коронавірусу під контроль з минулого тижня завдяки потужному тестуванню. 

Польща і Румунія все ще серед країн з критичною ситуацією через недостатню кількість тестів на COVID-19, що ілюструє все ще висока частка позитивних тестів — 14% і 13% відповідно.

В Україні COVID-19 не відступає: імунітет мають не більше 20% українців, заповнені 40% реанімаційних ліжок 

Україна при одному з найнижчих показників нових виявлених випадків продовжує триматися у п’ятірці країн із найбільш критичною ситуацією з COVID-19 у Європі через найвищий показник позитивних випадків серед усіх протестованих — 18%. 

Орієнтовно 13-20% людей в Україні перехворіли на COVID-19, згідно з моделюванням Київської школи економіки. Серед медичних працівників цей показник становить 13,4%. 

Минулого тижня в Україні госпіталізували і виписали з лікарень приблизно однакову кількість пацієнтів з COVID-19. 

«Навантаження на лікарні все ще високе. 40% реанімаційних ліжок стабільно зайняті у лікарнях, відведених для пацієнтів з COVID-19. Саме цей ресурс української системи охорони здоров’я залишається найбільш вразливим», — аналізує ситуацію з COVID-19 Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

Лікарняні ліжка, до яких підведенний кисень, зайняті пацієнтами з COVID-19 на 20-25% в середньому по країні. 

Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області можуть стати епіцентрами нового спалаху COVID-19 в Україні

У трьох областях — Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій — найбільше ознак нового спалаху COVID-19. У цих регіонах нові госпіталізації уже тривалий час перевищують виписку пацієнтів на 20-70%. 

Цього тижня найбільш тривожна ситуація в Закарпатській області. Тут заповнені 65% реанімаційних ліжок, відведених госпіталізації пацієнтів COVID-19. І вони продовжують швидко заповнюватися. 

У Івано-Франківській області завантажені 60% реанімаційних COVID-ліжок. Щоденне зростання нових госпіталізацій призупинилося і ситуація стабілізувалася, проте залишається критичною. 

У Чернівецькій області також призупинився ріст заповненості реанімаційних ліжок пацієнтами з COVID-19. За останніми даними в регіоні завантажені 45% ліжок в реанімаціях, відведених для пацієнтів з коронавірусом.

«Ситуація у Закарпатській області загрозлива через обмежену кількість лікарень і реанімаційних ліжок для пацієнтів з COVID-19. В Івано-Франківській та Чернівецькій областях ці ресурси більш доступні», — відзначає Юрій Ганиченко.

AstraZeneca має обмежений захист від південоафриканського виду SARS-CoV-2 

7 лютого компанія AstraZeneca заявила про те, що її вакцина забезпечує мінімальний захист від південноафриканського виду коронавірусу. Після заяви компанії уряд ПАР призупинив використання вакцини до появи нових результатів дослідження.

Поки південноафриканський вид вірусу має найбільш неоднозначний вплив на ефективність вакцин різних виробників. Раніше про нижчу ефективність заявили компанії Novavax, J&J, Moderna. Єдина вакцина, що за попередніми дослідженнями зберігає свою ефективність від цього виду вірусу, — Pfizer/BioNTech.

Майже 100 млн людей по всьому світу отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2

99,8 млн людей у світі отримали принаймні 1 дозу вакцини проти SARS-CoV-2. Ізраїль — світовий лідер у гонці щеплення проти коронавірусу: 40,9% населення отримали хоча б одну дозу вакцини, 24,9% — щепилися вже двома дозами. Далі у рейтингу за відсотком людей, які отримали принаймні 1 дозу вакцини, відносно всього населення — ОАЕ (32,3%), Велика Британія (18,1%), Бахрейн (11,8%), США (9,7%), Мальта (6,6%), Чилі (4,1%), Ісландія (3,8%), Словаччина (3,5%), Ірландія (3,5%).

У Європі отримали принаймні 1 дозу вакцини 23,5 млн людей. Це майже 3% населення. Лідери на цьому тижні — Велика Британія (18,1%), Мальта (6,6%), Ісландія (3,8%), Словаччина (3,5%),  Ірландія (3,5%), Данія (3,4%), Румунія (3,4%), Польща (3,2%), Норвегія (3,2%), Греція (3,2%). 

В Україні очікують на початок кампанії з вакцинації. Раніше KSE презентувала «План вакцинації проти COVID-19 для України», за яким досягти колективного імунітету серед дорослого населення можливо вже до кінця 2021 року.

Висновки і рекомендації Київської школи економіки

«Моделювання KSE спростовує поширену оманливу думку про те, що Україна скоро отримає природний колективний імунітет до SARS-CoV-2. Нагадаю, для цього мінімум 70% населення мусять перехворіти. Україні слід терміново посилити систему виявлення (тестування та відстеження контактів), щоб вчасно відреагувати на можливий новий спалах, загроза якого посилюється новими видами вірусу та стабільно високою завантаженістю реанімацій пацієнтами з COVID-19», — підсумував Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки. 

 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 11.02.2021