fbpx

Кількість випадків COVID-19 в Україні складає 150 000 осіб vs. 40 000 офіційних

Київська школа економіки 25 червня презентувала оновлені дані епідеміологічної моделі поширення COVID-19. За даними моделі, загальна кількість випадків нині складає близько 150 000 осіб vs. 40 000 офіційно підтверджених. Україна виявляє нові випадки співставно із середнім значенням у світі – 30%.

Поширення захворюваності на COVID-19 в Україні демонструє помірну сезонність:

  • Динаміка відповідає “жовтому” сценарію, за яким можна прогнозувати близько 4 000 померлих до кінця 2020 року. За такого сценарію, адаптивний карантин триватиме весь рік.
  • Зелений сценарій, за яким прогнозувалося 1 000 смертей до кінця року, не спостерігається – кількість смертей вже перевищила тисячу. 
  • Чорний сценарій, що відповідає 7 000 померлим станом на кінець 2020, залишається імовірним.
  • Можливим залишається також жовто-зелений сценарій – 2 500 смертей на кінець року. За такого сценарію, можливе повне зняття карантину з 1 серпня. Жовто-зелений сценарій можливий за умов посиленого дотримання вимог індивідуального захисту – масочний режим, миття та дезінфекція рук, соціальне дистанціювання.

Зміна Урядом показників послаблення/посилення карантинних обмежень за рекомендаціями KSE дозволила швидше виявляти проблемні регіони за меншої жорсткості обмежень для країни. 

Погіршення ситуації в Одеській області зумовлене зростанням кількості випадків у прилеглих до Молдови і Румунії районів – Болградському, Балтському та Ізмаїльському. Білорусь, Росія і Молдова демонструють найбільшу кількість добових випадків на 100 000 населення серед країн-сусідів України.

Поширення COVID-19 у світі в цілому відповідає загальній сезонній динаміці грипоподібних захворювань за винятком країн Східної Європи та США. Поширення захворювання в країнах субтропічного клімату є швидшим за сезонне затухання в країнах помірного клімату – світ входить в новий пік, не вийшовши з попереднього.

Довідково про рекомендації KSE, прийняті урядом:

  • Значення показника інцидентності (кількість нових випадків за останні 7 днів на 100 000 населення) зменшене на 30%: 8 замість 12 осіб на 100 000 населення. Це дозволить зменшити смертність на чверть за співставного послаблення карантинних заходів.
  • Додано показник відслідковування динаміки при перевищенні регіоном зниженого показника інцидентності. Це дозволить швидше реагувати на можливі спалахи захворюваності.
  • Враховано вплив збільшення рівня тестувань на збільшення кількості випадків. Це дозволить більш правильно виділяти тренд на зростання захворюваності та стимулювати регіони до збільшення кількість тестувань.

 

Детальніше – у презентації.

Відео презентації.

Більше про епідеміологічну модель KSE.

Проєкт втілений за фінансової підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я».