fbpx

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 стабілізувалася ще у середині листопада — аналіз KSE

24 грудня 2020

З середини листопада захворюваність на COVID-19 в Україні стабілізувалася на рівні приблизно 12 000 нових випадків на добу, а частка позитивних тестів досі не дозволяє взяти ситуацію під контроль. Україна залишається у п’ятірці країн за найбільш критичною ситуацією з COVID-19. Такі результати моделювання Київської школи економіки представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».  

 

У Європі — знову ріст нових випадків COVID-19 

Після кількох тижнів стабілізації у Європі розпочався ріст кількістю нових хворих на СOVID-19. Водночас у Північній Америці кількість нових хворих стабілізувалася на рівні континентального максимуму — передусім за рахунок Сполучених Штатів Америки. 

До європейських країн, де тривають нові спалахи COVID-19 (Швеції, Нідерландів) приєдналися Великобританія та Чехія. 

«Україна залишається у п’ятірці європейських країн з населенням понад 10 млн мешканців із найбільш критичною ситуацією з COVID-19. Коефіцієнт виявлення позитивних випадків покращився на 5% за тиждень і стабілізувався. Однак цей показник все ще в 5 разів вищий за рекомендований ВООЗ для контролю над пандемією», — говорить Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.  

 

Європейські країни повертаються жорсткі обмеження, деякі — на свята

Великобританія продовжує посилювати карантин через мутований коронавірус. Лондон та деякі регіони Англії переходять до найбільш жорсткого рівня обмежень: закриваються розважальні заклади, перукарні, магазини (крім тих, що торгують товарами першої необхідності). 

Через зростання нових випадків COVID-19 Чехія з 27 грудня повертається до карантинних обмежень вищого рівня — комендантська година, закриття магазинів та ресторанів. 

Німеччина, Нідерланди, Франція, Португалія, Бельгія дещо послаблять карантинні заходи на час різдвяних та новорічних свят. Однак кожна з країн зважує подібні заходи через вірогідність нових спалахів.

 

Зменшення кількості нових випадків на COVID-19 до 7 грудня не було — дані НСЗУ  

Пік захворюваності на COVID-19 в Україні у 14 тисяч нових виявлених випадків на добу фіксувався наприкінці листопада відповідно до статистики Міністерства охорони здоров’я. Водночас дані захворюваності Національної служби здоров’я України демонструють, що спадання, яке нібито розпочалося з 28 листопада, насправді не відбувалося. З середини листопада добові показники нових випадків COVID-19 знаходяться на плато — на рівні близько 12 000 в день. 

Це вдалося з’ясувати завдяки тому, що спеціалісти НСЗУ вносять дані згідно з фактичною датою визначення позитивного результату ПЛР-тесту, а не датою внесення до офіційної статистики.

«Після активного довнесення даних, яке і спричинило пік в статистиці МОЗ у листопаді, ситуація стабілізувалося. Дані в статистику МОЗ вносяться оперативно, далі не буде таких великих розбіжностей з даними НСЗУ. Ми продовжуємо стежити за оновленням даних на дату результату ПЛР-тестів і констатуємо, що принаймні до 7 грудня зменшення кількості нових випадків COVID-19 в Україні не відбувалося», — говорить Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

 

Внаслідок COVID-19 до кінця року може померти 21 000 людей — моделювання KSE 

Згідно з новим моделюванням Київської школи економіки сьогодні Україна рухається за помірним сценарієм — він не найгірший для нас. 

 

Світ поділився на тих, хто почав, готується або лише думає про вакцинацію 

Країни Європейського Союзу очікують на схвалення вакцини Pfizer від Європейського агентства з лікарських засобів. Після цього більшість країн готові розпочати вакцинацію пріоритетних груп населення.

Водночас Корея, Австралія, Нідерланди, Норвегія не поспішають вакцинувати своїх громадян —  там розраховують розпочати вакцинацію не раніше лютого.

 

Рекомендації Київської школи економіки

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 стабілізувалася ще у середині листопада. Піку в кінці листопада і спаду в грудні — не було. Вони пов’язані із довнесенням даних про нові випадки, які виникли внаслідок стрімкого росту поширення у жовтні. Слід зауважити, що показники виявлення можуть не відображати змін у захворюваності через вкрай низькі обсяги тестування.   

Після падіння у грудні кількість щоденних тестів стабілізувалася на рівні жовтня цього року. Вкрай низькі обсяги тестування залишаються одною з головних проблем у протидії COVID-19 в Україні.   

Світ розпочинає вакцинацію від COVID-19. 2,8 мільйони доз уже отримали громадяни десяти країн. У Європі щеплення роблять Великобританія та Росія. До кінця року або на початку наступного більшість європейських країн також розпочнуть імунізацію. Україні слід проводити свою кампанію синхронно з іншими країнами Європи.

 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 24.12.2020 

Запис онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 24.12.2020

Методологія «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19»