fbpx

Кількість країн зі спалахом у Європі подвоїлася: в Україні очікується серйозне зростання захворюваності вже влітку

13 липня 2021

До нових центрів спалаху в Європі додалися ще чотири країни Нідерланди, Греція, Бельгія та Франція. Стрибок рівня захворюваності у Нідерландах попри високі темпи вакцинації свідчить про високу ймовірність різкого спалаху в Україні вже у липні-серпні. Наразі Україна продовжує спадати сталими темпами, без ознак регіонального чи національного спалахів.

Кількість європейських країн зі спалахом за минулий тиждень збільшилася вдвічі. Характерна особливість нових спалахів – вони є дуже стрімкими

В багатьох країнах коефіцієнт виявлення випадків, який відповідає за контроль над рівнем захворюваності, зростає. Якщо ще три тижні тому коефіцієнт виявлення випадків в усіх європейських країнах становив менше 5%, то зараз, наприклад, в Іспанії коефіцієнт зростає приблизно на 5 в.п. щотижня. Це означає, що система контролю відслідковування контактних осіб не встигає за спалахом у країні.

Як наголошує керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко, характерною тенденцію для європейських країн з високими темпами вакцинації є невисокий рівень випадків госпіталізації та смертності при суттєвому зростанні рівня захворюваності. Показовою є такою ситуація у Росії, де порівняно низька вакцинація та найвищий рівень смертності серед інших країн Європи.

«Це означає, що потенційний спалах у країні з невисокими темпами вакцинації може суттєво позначитись на госпіталізації та кількості померлих. Загроза для України полягає в тому, що темпи вакцинації і рівень вакцинованого населення є порівняно низьким, говорячи про середні значення по Європі. Якщо спалах приходить в країну, де низький рівень вакцинованих, наслідки мождуть бути набагато гіршими», – зазначив він.

Потужні спалахи серед країн Європи з населенням більше 10 млн осіб, розпочалися 1-2 тижні тому. Поза епіцентром залишається Україна, Німеччина, Румунія, Польща, Італія, Чехія та Швеція. У Великій Британії, Португалії та Росії, з яких розпочався європейський спалах, швидкість зростання захворюваності сповільнюється – воно становить близько 10-30% на тиждень на противагу зростанню удвічі тижнями раніше.

Рівень захворюваності в країнах, де нещодавно розпочався спалах, зріс в 2-3 рази за тиждень, а в окремих випадках зростання досягло семикратних розмірів.

Новий епіцентр спалаху – Нідерланди, де за тиждень добова кількість випадків захворювання зросла з 1 до 10 тисяч

Упродовж минулого тижня у країні фактично нівелювалося двомісячне спадання рівня захворюваності – Нідерланди демонструють безпрецендентний спалах серед європейських країн у 2021 році, а коефіцієнт виявлення випадків у країні наближається до 8%. Водночас, у країні не спостерігається різке зростання смертності або госпіталізацій. За словами Юрія Ганиченка, це пов’язано із високими темпами вакцинації населення (країна входить до переліку ТОП-10 за швидкістю вакцинації у Європі).

В Нідерландах, як і в Україні, з кінця квітня тривав постійний спад захворюваності. За останні 2,5 місяці там відбувся спад захворюваності у 10 разів. І всього за тиждень захворюваність вийшла на пікові значення весняної хвилі.

«Це означає, що впродовж тижня країна, у якій довгий час відбувався спад, може легко вийти на пікові значення», – зазначив Юрій Ганиченко.

KSE також рекомендує наростити темпи вакцинації у період спаду захворюваності в Україні, що дасть можливість підготуватися до потенційного спалаху завчасно та дослухатись рекомендацій ВООЗ, щодо якнайшвидшого вакцинування.

Ситуація в Україні залишається стабільною, добова смертність – на рівні плато літа минулого року

В країні стабільно знижуються темпи госпіталізації. Зокрема, кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях знижується приблизно на 10-15% на тиждень, а виписки продовжують переважати госпіталізацію більш як наполовину.

Зайнятість «ковідних» ресурсів також продовжує спадати до нових мінімальних рекордів навіть попри їх навмисне скорочення наполовину у червні. Відтак, ліжка з киснем зайняті на 7%, реанімаційні ліжка – на 13%, апарати ШВЛ – на 3%. Це мінімальні цифри від початку 2021 року. У поточний рік Україна увійшла на рівні плато, з якого почалося весняне зростання. Реанімаційних ліжок було удвічі більше, ніж зараз, а зайняті вони були на 40%.

Зниження кількості пацієнтів в «ковідних» лікарнях і, відповідно, людей, які активно хворіють, означає і зменшення кількості осіб, які потенційно можуть заражати інших.

В кожному з регіонів України ситуація також стабільна. У Луганській області захворюваність зростала більш ніж на 40% щотижня, однак зараз ситуація переходить у 17% спадання на тиждень. Показники в усіх регіонах залишаються невисокими, що спричиняє помітні коливання в межах плато.

Аналізуючи ситуацію зі спалахами, не можна зважати лише на відсоток зростання, треба дивитися на ширший набір показників. Одним з таких показників, за словами Юрія Ганиченка, є співвідношення госпіталізацій до виписок.

Добова смертність в Україні вийшла на рівень плато літа минулого року – близько 17 випадків за добу.

Прогнози на третій квартал 2021 року – KSE очікує спалах захворюваності ще влітку

Навіть за здійснення «чорного» сценарію Київської школи економіки, у липні-вересні в країні не очікується різкого зростання смертності. Школа дає відносно оптимістичні цифри щодо рівня смертності, адже база тих людей, які можуть інфікувати інших, а, відповідно, кількість осіб під госпіталізацію іде на спад.

Водночас, за прогнозом Центру економіки охорони здоров’я  в Україні, починаючи з липня-серпня, очікується спалах, готуватися до якого потрібно вже зараз. Існує висока ймовірність того, що Україна слідуватиме за трендом у Європі. Основне навантаження на систему охорони здоров’я і смертність прогнозується вже у четвертому кварталі 2021 року, оскільки це «відкладені» показники. За моделлю KSE, на кінець третього кварталу в Україні може бути від 54 до 70 тисяч померлих від COVID-19.

Чверть населення світу вже отримали принаймні одну дозу вакцини

Вже 2 мільярди осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2. Це чверть усього населення світу. У Європі 331 мільйон осіб отримали принаймні одне щеплення, що становить близько 44% усього населення регіону.

Збільшуються і темпи вакцинації в Україні. Цього тижня вони зросли на чверть – до 81 тисяч на добу. Проте, для виконання національного плану вакцинації на 2021 рік –  швидкість все ще має бути втричі більшою.

За поточних темпів, вакцини в країні вистачить ще на 1 місяць. Водночас, у липні очікується постачання ще 7 мільйонів доз вакцин.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 13.07.2021.