fbpx

Хворих на COVID-19 у статистиці поменшало ймовірно через зменшення ПЛР-тестів наприкінці листопада — аналіз KSE

10 грудня 2020

Україна традиційно залишається в п’ятірці країн Європи із найбільш критичною ситуацією з COVID-19. Зменшення добової кількості нових випадків коронавірусної хвороби минулого тижня (30 листопада – 6 грудня 2020 року) ще не свідчить про стабілізацію захворювання. Такі результати моделювання Київської школи економіки, представлені в «Аналізі поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

 

Україна — у лідерах за кількістю нових випадків COVID-19

За минулий тиждень (30 листопада – 6 грудня 2020 року) за кількістю нових випадків COVID-19 Північна Америка наздогнала Європу і Україну, зокрема, за рахунок стрімкого росту захворюваності в США. Минулого тижня у Північній Америці ситуація виглядала стабільною. 

Загалом у Європі спостерігається стабілізація поширення вірусу SARS-CoV–2, але говорити про тренд зменшення захворюваності — зарано. У Швеції і Португалії росте кількість хворих на COVID-19 — країни тримають ситуацію під контролем. 

Тим часом у Польщі, де останні тижні була найбільш критична ситуація в Європі, добова кількість хворих менша, ніж в Україні. Водночас рівень смертності внаслідок COVID-19 в країні все ще найвищий у Європі, а система тестування ще не може контролювати ситуацію. На другому місці за показником смертності від COVID-19 —  Італія. Загалом ситуація в Італії стабілізувалась, країна непогано контролює спалах системою тестування.  

«Україна традиційно залишається в п’ятірці країн Європи із найбільш критичною ситуацією з COVID-19. Відсоток позитивних випадків в Україні стабільно високий. Цього тижня — ми найгірші у Європі за цим показником, випередили навіть Польщу, де два місяці спостерігали найбільш критичну ситуація з COVID-19. Наша країна традиційно одна з найгірших серед країн Європи за обсягом тестування. Тільки за рівнем смертності ми маємо показники кращі за середні порівняно з іншими країнами», — аналізує ситуацію в Україні Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

 

Скандинавські країни запроваджують локдаун 

За минулий тиждень скандинавські країни значно посилили карантинні обмеження. У Швеції нова хвиля обмежень: зачинили школи, кінотеатри та інші розважальні заклади. 

Данія проведе зимові свята в режимі посиленого карантину, до попередніх обмежень додали такі: 

  • розважальні центри, басейни, кінотеатри, музеї та ін. закриті до 3 січня;
  • ресторани працюють лише у форматі «на виніс»;
  • середня школа та університети переходять на дистанційне навчання.

У Португалії продовжують надзвичайну ситуацію до кінця грудня і закривають школи на карантин. 

Більшість країн Європи продовжують послаблювати карантинні обмеження. Наприклад, частково знімає обмеження Австрія, однак там продовжує діяти комендантська година і ресторани працюють тільки «на виніс».

 

Південна Корея діє на випередження — карантин посилюють при незначному збільшенні нових випадків  

Феномен успіху боротьби Північно-Східної Азії з пандемією COVID-19 — у швидкій і завчасній реакції країн на нові випадки захворюваності. Наприклад, зараз у Південній Кореї спалах — 686 нових випадків на добу. 

«Україна не назвала б це навіть спалахом. Але в Південній Кореї вже почали вводити жорсткі обмеження та працювати на випередження — закриті ресторани, торгівельні центри, караоке, спортзали, обмеженні вечірки перед новорічними святами. Мабуть тому показники захворюваності в Україні та Південній Кореї так відрізняються. Особливо відрізняється кількість смертей внаслідок COVID-19 за весь час пандемії: в Україні — 14 204, в Південній Кореї — 556», — підкреслює Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Раніше Південна Корея контролювала розповсюдження вірусу SARS-CoV-2 завдяки відмінній системі тестування, відстеженням та ізоляцією контактів. 

 

Хворих на COVID-19 у статистиці поменшало імовірно через зменшення ПЛР-тестів у другій половині листопада 

Зниження кількості нових випадків COVID-19, які ми спостерігаємо у статистиці за останній тиждень, відбувається на тлі зменшення тестування у кінці листопада та надмірно високого коефіцієнту виявлення. При цьому частка позитивних випадків стабільно вища у 6-7 разів більша за рекомендовану ВООЗ для контролю захворюваності — 32% проти 5%.

«Ми спостерігаємо зменшення кількості виявлених нових випадків, але не спостерігаємо зменшення захворюваності. Коефіцієнт виявлених випадків в Україні стабільно високий. ВООЗ рекомендує тримати цей показник на рівні 5%, на сьогодні ми маємо цифру в 33%. Тому говорити, що зменшення нових випадків на COVID-19 — це позитивний тренд —  зарано. Адже ми майже не контролюємо розповсюдження вірусу своєю системою тестування», — говорить Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

 

У більшості COVID-лікарень навантаження на медичних працівників — помірне

Станом на 30 листопада 45 COVID-лікарень потребують підсилення медперсоналу або ліжкомісць. Такі результати аналізу Київської школи економіки на основні даних Національної служби здоров’я України. 

У 19-ти лікарнях не вистачає ліжок, у 22-х – перевантажені медичні команди. У чотирьох медичних закладах ситуація критична — не вистачає ліжок і медиків для лікування пацієнтів з COVID-19.  

При цьому 60 лікарень, що лікують людей, які хворіють на COVID-19, повністю заповненні. Ще 10 лікарень переповненні. 

 

Прогноз Київської школи економіки щодо смертності та захворюваності буде оновлений 17 грудня відповідно до карантинних обмежень, введених Урядом 9 грудня 2020 року. 

 

Рекомендації Київської школи економіки

Певне зменшення нових випадків COVID-19 у грудні не може бути підставою для рішень про карантинні обмеження.

Зниження показників, які ми спостерігаємо у статистиці, відбувається на тлі зменшення тестування у кінці листопада та надмірно високого коефіцієнту виявлення. При цьому частка позитивних випадків стабільно вища у 6 разів більше за рекомендовану ВООЗ для контролю захворюваності (32% проти 5%).

Ми не спостерігаємо сталого зменшення госпіталізацій та смертей. Для висновків про стале зменшення поширення необхідно спостерігати стале зменшення нових випадків протягом двох тижнів за умови незмінної або зростаючої кількості проведених тестів.

Локдаун після новорічних свят загрожує неконтрольованим поширенням SARS-CoV-2 протягом місяця. Це може призвести до надмірного навантаження на лікарні та додаткових смертей, яких можна було б уникнути.

 

Запис презентації «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 30.10.2020.

Методологія «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».