fbpx

До п’ятірки областей з найдорожчою землею увійшли Івано-Франківська, Чернівецька та Полтавська області – Огляд стану земельних відносин у жовтні

10 листопада 2021

9 листопада відбулася онлайн-презентація третього випуску інформаційно-аналітичного бюлетеня “Огляд земельних відносин в Україні”. Бюлетень створений спільними зусиллями Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру й Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки.

Під час онлайн-презентації заступник Міністра агрополітики Тарас Дзьоба розповів, що протягом вересня до кредитування під заставу с/г земель долучився ще один банк, а сукупна кількість землі у заставі зросла на 11,4%.

«Усе більше банків розглядають варіант споживчого кредитування власників під заставу землі, оскільки вона є ідеальною «твердою» заставою. На сьогодні такі кредити надають вже 5 банків. Загальний обсяг кредитів – 56 млн грн. Протягом перших трьох місяців ринку землі були видані кредити під заставу 584 гектарів землі с/г призначення», – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Дзьоба.

У свою чергу експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер розповів про поточну ринкову вартість товарної землі.

«Як показують розрахунки Київської школи економіки, середній діапазон вартості товарної землі сьогодні становить 31-34 тисячі гривень за гектар, що відповідає розрахункам KSE грудня 2019 року для запровадження дизайну ринку. Є дві області-лідери, де ціни на товарну землю є найвищими. Це Київська та Львівська область. У ТОП-5 областей з найдорожчою товарною землею увійшли також Івано-Франківська, Чернівецька та Полтавська області», – зазначив експерт.

За його словами, ціни на землю значно варіюються залежно від цільового призначення. Якщо порівнювати середньозважені показники у областях – ціни земель для особистого селянського господарства нижче на 23%, порівнюючи з землею для товарного сільськогосподарського виробництва.

Також ціни на землю залежать від родючості. Середньозважені ціни на найродючіші землі – у Хмельницькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях – коливаються у межах 37-40 тисяч гривень на гектар. 

Потенціал подальшої забудови також може впливати на ціну землі. Так, дві ділянки сільськогосподарської товарної землі в Київській області, що відносяться до Броварської міської ради, були продані майже за 1,8 мільйонів гривень за гектар.  Невеликі за обсягом земельні ділянки можуть призводити до аномально високих цін у перерахунку на гектар навіть за помірної ціни продажу.

Ознайомитись із інформаційно-аналітичним бюлетенем «Огляд стану земельних відносин в Україні» можна за посиланням та ангомовною версією.