fbpx

6000 фахівців пройдуть навчання за програмою I_CAN від Світового банку, Уряду та KSE для управління проєктами з МФО

8 Квітня 2024

Національна програма I_CAN (Міжінституційний розвиток потенціалу), яку реалізують Група Світового банку, Уряд України та Київська школа економіки, забезпечить зміцнення спроможності України в управлінні проєктами, що фінансуються коштом міжнародних фінансових організацій (МФО). За 3 роки навчання за програмою пройдуть 6000 спеціалістів усіх рівнів влади. I_CAN фінансується багатодонорським Цільовим фондом Світового банку з підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF).

Програма буде спрямована на вдосконалення комунікації між донорами та посадовцями, виявлення та розв’язання проблем, які виникають під час реалізації проєктів, підвищення рівня знань та навичок у галузях проєктного менеджменту та управління публічними інвестиціями. Формування спільноти профільних фахівців сприятиме ефективній координації, обміну досвідом й впровадженню перевірених практик на всіх рівнях управління донорськими проєктами. 

“У межах I_CAN Київська школа економіки надаватиме безплатні консультації для підтримки учасників. Зокрема, ми допомагатимемо з оформленням документів, аналізом умов програм від МФО і плануванням проєктів. Ми прагнемо дати потрібні знання якомога більшій кількості спеціалістів, щоб Україна могла ефективно залучати та використовувати фінансування від міжнародних партнерів. Це дозволить реалізувати більше якісних проєктів за донорської підтримки та прискорити відновлення економіки”, – зазначив президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. 

6 квітня у Києві відбувся перший із серії воркшопів I_CAN під назвою “Розвиток потенціалу: сприяння співпраці та ефективності в реалізації проєктів МФО”. Спікерами заходу стали представники Світового Банку, ЄБРР, МФК, Представництва ЄС в Україні, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства економіки та Міністерства фінансів, Київської школи економіки. 

“Ми хочемо побудувати спільний простір, де всі разом можемо працювати над пошуком рішень. Тому що це не під силу одній людині, одному міністерству чи одній агенції. Світовий банк тут, щоб служити Україні. І наша спільна місія полягає в тому, щоб зробити Україну успішною”, – зазначив Аруп Банерджі, Регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи.

Представникам міністерств, що відповідають за реалізацію підтримуваних МФО великих проєктів в Україні, під час заходу надали детальну інформацію про доступні фінансові ресурси та пріоритетність донорських проєктів на 2024 рік. Завданням практичної частини воркшопу стала оцінка викликів у процесі реалізації проєктів та пошук шляхів їх подолання, покращення якості управління, а також визначення можливостей для розширення портфеля проєктів. 

За підсумками заходу було виявлено ключові потреби та акценти майбутньої навчальної програми, що реалізовуватиметься в наступні 3 роки в межах I_CAN. Виявлення потреб щодо знань та навичок для співпраці з МФО є важливою складовою роботи програми, що дозволить надалі пропонувати навчальні продукти. 

“В умовах, коли потреби на відбудову України вимірюються сотнями мільярдів доларів США, залучення коштів міжнародних фінансових організацій відіграє ключову роль. Нового сенсу та значення набувають навички якісного управління проєктами, особливо під час зміни самої системи підходу до здійснення нових публічних інвестицій. Вкрай важливо мати підготовлений кадровий корпус, який візьме на себе лідерство у реалізації проєктів. Маю сподівання, що національна програма I_CAN дасть змогу сформувати систему спеціалістів, які забезпечать якісну підготовку та ефективну реалізацію спільних з МФО проєктів, достатній рівень контролю та досягнення очікувань від отриманої фінансової допомоги”, – наголосила Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова.

“Співпраця з міжнародними фінансовими організаціями забезпечує можливості для перезапуску економіки, для створення нових джерел економічного зростання. Потрібно забезпечити якісне управління коштами на всіх рівнях держуправління, щоби спеціалісти як органів державної влади, так і місцевого самоврядування могли напряму працювати з МФО, планувати та реалізовувати проєкти. Це вимагає знань та навичок в юридичній сфері, менеджменті, роботі з інвестиціями та якісної міжвідомчої взаємодії. Програма I_CAN створена для того, щоб забезпечити цю потребу”, – заявив Заступник Міністра економіки України Володимир Кузьо. 

“Україні критично необхідні тисячі спеціалістів, які вміють керувати проєктами. Збільшення масштабів іноземних кредитів, грантів та допомоги потребує й збільшення кількості українських фахівців, які зможуть оперувати цими процесами. Потрібні команди фахівців на всіх рівнях: від ОМС та громад — до міністерств. KSE взяла на себе відповідальне завдання підготувати таких спеціалістів. Сподіваюся, що новий навчальний центр також сприятиме створенню активної спільноти, де випускники будуть обмінюватися досвідом та практичними кейсами”, — зазначила Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції Анна Юрченко.

Нагадаємо, у листопаді 2023 у Києві був презентований CARMC – Центр посилення спроможностей з відбудови та модернізації України, який є складовою програми I_CAN. CARMC – це 3-річна ініціатива, мета якої є вдосконалення компетенцій міністерств та відомств, місцевого самоврядування, неурядового сектору в управлінні проєктами з відновлення.