fbpx

48-й випуск регулярного дайджесту про вплив виходу іноземних компаній на економіку РФ

3 Липня 2023

Ми продовжуватимемо надавати оновлену інформацію двічі на місяць.

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 19.06-02.07.2023.

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management, дослідженні Університету Сент-Галлена, сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, https://bloody.energy/, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить набагато більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute та проєкт Leave Russia входять до коаліції B4Ukraine з середини 2022 року.

KSE Institute радий повідомити, що завершено процес об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

Крім того, ми домовилися про партнерство з командою Push To Leave. “Push To Leave” — застосунок, який дозволяє перевірити, які бренди чи компанії продовжують працювати в Росії просто відсканувавши їх штрих-коди.

Завантажуйте застосунок та накладайте власні санкції: Apple App Store | Google Play.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 2.07.2023

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE «залишаються»¹) – 1 352 (+16 за 2 тижні)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 519 (+8 за 2 тижні)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1 191 (-2 за 3 тижні)

Кількість компаній, які завершили вихід з РФ (статус KSE “вийшли”) – 254 (+13 за 2 тижні)

Станом на 2 липня ми ідентифікували близько 3 316 компаній, організацій і їх брендів з 91 країни та 58 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько 40% з них публічні. Для ~1 460 публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі та отриману виручку) та знайшли дані за 2021 рік, що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько $174,5 млрд), локальну виручку (на загальну суму $304,9 млрд), локальні активи (на загальну суму $289,2 млрд), а також персонал (близько 1,429 млн осіб) і сплачені податки (близько $25,0 млрд). 1 710 іноземних компаній вже частково скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії. Також, ми додали інформацію про 254 компанії, які завершили продаж свого бізнесу в Росії на базі зібраної з офіційних реєстрів інформації.

Як видно з таблиць нижче, станом на 2 липня, 254 компанії, які вже повністю вийшли з РФ, в 2021 році мали щонайменше 417,5 тис чол персоналу, $62,2 млрд річного доходу, $28,6 млрд капіталу та $52,4 млрд активів; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 263,1 тис чол персоналу, $50,5 млрд річного доходу, $18,7 млрд капіталу та $21,2 млрд активів; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 99,5 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $25,6 млрд, $38,1 млрд капіталу і $98,8 млрд активів.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини квітня 2022 р, то протягом останніх 10 місяців співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ (за рахунок додавання нових компаній в базу, 49 було додано в червні 2023). Тим не менше, якщо оперувати загальними цифрами в базі даних KSE, близько 35,9% компаній вже заявили про вихід з ринку РФ або призупинили свою діяльність, але 40,8% все ще залишаються присутніми в країні, 15,7% вичікують і лише 7,7% здійснили повний вихід³.

У той же час, з т.з. на економіку Росії, вплив лише 254 компаній, які повністю вийшли з країни, складно не дооцінити, оскільки в 2021 році в них працювало 29,2% персоналу, занятого в іноземних компаніях, а компаніям належало близько 18,1% активів, 16,4% капіталу інвестованого іноземними компаніями в країну, і в 2021 році вони генерували виручки на 62,2 млрд дол або 20,4% від всієї виручки і сплатили 3,9 млрд дол податків або 15,5% від загальної суми податків, сплачених компаніями, які спостерігалися. Дані по 1 460 ТОП компаній представлені в таблиці вище.

Як видно на діаграмах вище на основі даних за 2021 рік, приблизно однаковий % виходу отримано на основі кількості компаній (17%) і частки вилученого в результаті їх виходу доходу (20%). У той же час зовсім інша картина для тих, хто ще залишається – 45% компаній представляють 32,5% доходу, а 16% компаній, що вичікують, представляють 21% доходу, отриманого в Росії. Висновок може полягати в тому, що менші компанії з нижчими доходами вважають за краще залишатися, а ті, які мають більший дохід, більш охочі вичікувати, обмежуючи свої інвестиції як виправдання (водночас вони продовжують заробляти та реінвестувати свій прибуток в Росії).

KSE Institute вже зібрав і проаналізував дані про дохід, капітал, активи та чистий прибуток (прибуток або збиток) у 2022 році для 1360 компаній (близько 100 компаній, дані яких у нас були зібрані раніше поки не надали свою звітність) і надає нижче перший доступний аналіз (наскільки нам відомо подібні дані оприлюднюються вперше), більше деталей буде буде надано найближчим часом, як тільки ми отримаємо повну інформацію.

Як ви можете бачити з діаграм вище, компанії, які повністю вийшли з Росії, змогли отримати на 2,8% менше доходу в 2022 році (17,6% від загального обсягу), ніж у 2021 році (20,4% від загального обсягу, що зрозуміло, оскільки більшість із них залишили країну ще до кінця року). Компанії, що виходять, також отримали значно менше (-5,7%) доходів у 2022 році (19,3% від загального обсягу), ніж у 2021 році (25,0% від загального обсягу). Також група компаній зі статусом KSE «виходять» є єдиною, яка стала збитковою за чистим прибутком/збитком, отриманим у 2022 році. Водночас компанії, що залишилися, змогли отримати значно більшу (+12,5%) виручку в 2022 (44,5% від загального обсягу), ніж у 2021 році (32,0% від загального обсягу). Частково це пояснюється рекласифікацією статусів, яку ми зробили для деяких компаній (наприклад Cargill , Danone, Japan Tobacco International, Mars, Pepsi, Raiffeisen Bank) які значно збільшили свій дохід у 2022 році порівняно з 2021 роком. Компанії зі статусом «вичікують» отримали практично таку ж частку (-4,0%) доходу в 2022 році (18,6% від загального обсягу) проти 22,6% від загального обсягу в 2021 році. Отже, ключовий висновок полягає в тому, що гроші важливі для тих компаній, які все ще пов’язані з місцевим бізнесом у Росії.

Підсумовуючи перші результати нових даних, отриманих за 2022 році та порівнюючи їх із 2021 роком, можна побачити позитивні тенденції щодо значного падіння доходів та капіталу. Лише активи майже не змінилися (276,9 млрд доларів США у 2022 році проти 289,2 млрд доларів США у 2021 році) і навіть, ймовірно, збільшаться, коли ми отримаємо решту звітів для приблизно 80-90 компаній (якщо компанії не вирішать не розголошувати їх). KSE Institute опублікував раніше масштабне дослідження «Як змінилися доходи іноземного бізнесу в РФ в 2022 році і чому так багато компаній досі не йдуть». Ознайомитися з англійською версією звіту можна за посиланням: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4453963.

Більше інфографіки і аналітики у спеціальному розділі нашого сайту за посиланням https://leave-russia.org/uk/bi-analytics

ФОКУС ТИЖНЯ: На вихід з РФ. Підсумки червня 2023 року

В цьому дайджесті ми підіб’ємо підсумки за червень 2023 року та надамо статистику повного виходу з початку війни.

Особливу увагу в нашому проєкті ми приділяємо компаніям, які мають в Росії власні юридичні особи, сплачують податки, винаймають персонал, тощо.

Нагадуємо, що ми присвоюємо статус «вийшли» виключно за результатами змін у складі власників компанії в Російській Федерації, відображених в офіційному реєстрі, або коли про закриття угоди було повідомлено в іншій офіційній формі (наприклад, у прес-релізах або під час розкриття інформації на фондовій біржі публічними компаніями) або на підставі ліквідації підприємства.

У базі даних KSE зареєстровано близько 1’460 компаній, дані про виручку яких перевищують 300 млрд доларів в 2021 році та ~215 млрд доларів в 2022 році. І щонайменше 254 з них уже продані місцевими компаніями або були ліквідовані та пішли з російського ринку. У червні 2023 року KSE Institute ідентифікував +13 нових виходів, загальна кількість виходів, спостережених з початку вторгнення Росії, досягла 254.

На діаграмі нижче показано частку тих що «вийли» та інших статусів на основі розподілу доходу за 2021 рік. Варто зазначити, що коли ми аналізуємо статус «вийшли», варто також звертати увагу на підстатуси («призупинення діяльності» може розглядатися лише як тимчасова пауза в роботі, тоді як ті, що «залишають ринок» — це явна ознака наміру компанії повністю вийти з Росії).

% тих, хто вийшов, становить 20% на основі розподілу доходу, тих, що виходять, становить 26% від загального доходу (з часткою 44% підстатусів таких, що призупинили діяльність та 56% тих, що залишають ринок), % компаній, що залишаються, становить 33% доходу та 21% компаній, які вичікують на базі виручки, отриманої в Росії в 2021 році.

Якщо ми подивимося на той самий графік за розподілом доходу за 2022 – картина буде зовсім іншою:

% тих, хто вийшов, становить 18% на основі розподілу доходу, тих, що виходять, становить лише 19% від загального доходу (з часткою 30% підстатусів таких, що призупинили діяльність та 70% тих, що залишають ринок), % компаній, що залишаються, становить 44% доходу та 19% компаній, які вичікують на базі виручки, отриманої в Росії в 2022 році.

Ключовий висновок може бути наступним: на загальному фоні падіння доходів у 2022 році компанії, які прийняли рішення піти, заробили менше, ніж ті, хто залишився, і більше компаній перейшли з підстатусу «призупинили діяльність» до «залишають ринок», демонструючи посилене бажання розірвали відносини з Росією.

Географія є найважливішим фактором, який пояснює рішення компаній. Компанії з «недружніх країн» (термін, введений Російською Федерацією для опису країн, які приєдналися до міжнародної санкційної політики проти РФ у відповідь на її вторгнення в Україну) мають набагато більше шансів вийти.

Ось також розбивка за країнами та галузями компаній, які вже вийшли:

Так, станом на кінець червня 2023 року компанії з 35 країн і 39 галузей вже вийшли, показавши справжню реакцію на війну, розпочату Росією, і не спровоковану нею агресію проти України. Найбільше компаній мали штаб-квартири в США, Німеччині, Фінляндії, Великобританії і Франції та працювали в індустріях “Автомобілебудування”, “Енергетика, нафта та газ”, “Електроніка”, “Споживчі товари та одяг” та “Їжа та напої”.

Для більш точного пояснення поведінки компаній необхідно враховувати кілька факторів одночасно. Згідно з нашим аналізом, найбільш схильні до виходу (на відміну від тих, хто залишився в РФ) компанії технологічного та комунікаційного сектору. Частково через те, що у них менше фізичних активів у Російській Федерації, ніж у виробничих секторах. Компанії, які виробляють продукцію для щоденного споживання населення в РФ, рідше йдуть (це одне з ключових їх пояснень, чому вони не йдуть). Фармацевтичні компанії, які пояснюють свої рішення турботою про громадське здоров’я, як правило, стають компаніями, які «залишаються».

Компанії з більшим локальним доходом і публічні компанії також схильні залишати ринок: імовірно, великі транснаціональні корпорації більш відповідально ставляться до своєї репутації та реагують на запити інвесторів. Крім того, цілком імовірно, що вихід найбільших транснаціональних корпорацій з РФ для них не настільки болючий для глобального бізнесу, як для менших компаній, для яких частка російського ринку може бути значною.

Ось список «виходів», яких ми нещодавно змогли ідентифікувати: 3M, Brenntag, Camso, Hyve Expo International, Johnson Matthey, LANXESS, L’Occitane (було продано рік тому, але магазини відкриті, а компанія все ще продовжує продавати свої товари, хоча прибуток Групи L’Occitane у 2023 році знизився через продаж бізнесу у Росії та відставання брендів), Mammoet, Michelin Tyre, Pilkington (NSG Group), Robert Bosch (продали всі 6 місцевих компаній у Росії), TJX Companies, WABCO Holdings.

Більшість із цих виходів були визначені раніше на етапі їх підготовки. Також ми поки не поспішаємо присвоювати статус «вийшли» багатьом компаніям, які стоять буквально на межі виходу, хоча поки не завершили цей процес остаточно.

Ось лише деякі з них: Bridgestone Corporation (компанія досягає прогресу у виходу з Росії), Carlsberg Group (продає свій російський бізнес за умови дозволу регулятора), Essity (припиняє діяльність у Росії), Polymetal (планує продати російські активи через санкції США), Swarovski (Генеральний директор Swarovski повідомив, що компанія завершила вихід з Росії, але місцева компанія ще не продана за даними KSE), Toyota Motor Corporation (завод Toyota у Санкт-Петербурзі продано без опціону на зворотний викуп).

Покупців бізнесу іноземних компаній, які залишають російський ринок, зобов’яжуть розміщувати на ринку акцій 20% купленого пакету, таке рішення ухвалили комісія та підкомісія з контролю за здійсненням іноземних інвестицій. Про це розповів міністр фінансів Антон Силуанов у коментарі “Известиям” на ПМЕФ-2023.

Комісія та підкомісія займаються санкціонуванням угод із резидентами з недружніх країн, на здійснення яких навесні 2022 р. було введено заборону, нагадує видання.

16 червня президент РФ Володимир Путін у ході виступу на пленарній сесії ПМЕФ-2023 заявив про ухвалення «спеціального рішення» для підтримки та насичення фондового ринку. «Вона стосується ситуації, коли іноземні власники продають російські активи. У такому разі частина акцій компаній, у яких змінюється власник, має надходити на російську біржу», – сказав він, не уточнивши, про яку частку паперів йдеться.

Першим про обов’язкове розміщення на біржі частини акцій компаній, що йдуть, при їх викупі у нерезидентів заговорив ЦБ. 16 травня глава регулятора Ельвіра Набіулліна повідомила, що це питання обговорюється з урядом. У той же день перший заступник голови ЦБ Володимир Чистюхін пояснив, що регулятор планує запропонувати новим власникам розміщувати на ринку акцій від 10% до 20% купленого пакету.

Пізніше того ж місяця заступник міністра фінансів РФ Олексій Моїсеєв заявив, що Мінфін підтримує ініціативу ЦП. «Припускається, що кожне рішення підкомісії при розгляді докладних питань буде супроводжуватися такою умовою», – говорив він. Чиновник також уточнював, що захід не торкнеться акції, угоди з якими вже вчинено.

Наступний огляд угод за липень 2023 року чекайте через місяць.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення двічі на місяць)¹

18.06.2023

*Conviasa (Венесуела, Авіаперевезення) Статус за KSE – залишаються

«Аерофлот» і авіакомпанія Conviasa (Венесуела) підписали меморандум про розширення авіасполучення з країнами Карибського басейну на PMEF-2023

https://tourism.interfax.ru/ru/news/articles/99046/

*Peninsula Petroleum Ltd (Ірландія, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – виходять

НАЗК виключило зі списку міжнародних спонсорів війни провідну у світі компанію з постачання суднового палива Irish Peninsula Petroleum Limited.

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/pro-nazk/rozirvaly-zv-yazky-z-rf-nazk-vyklyuchylo-pershu-kompaniyu-iz-pereliku-mizhnarodnyh-sponsoriv-vijny/ 

*Mondelez (США, Їжа та напої) Статус за KSE – залишаються

ЗАЯВА ПРО НАШУ ДІЯЛЬНІСТЬ В РОСІЇ

https://www.mondelezinternational.com/News/Statement-on-our-Operations-in-Russia 

У Швеції супермаркети попереджають покупців, що корпорація Mondelez International не закрила свої філії в Росії, а великі споживачі відмовляються від її продукції

https://censor.net/ua/photo_news/3425002/u_shvetsiyi_supermarkety_poperedjayut_pokuptsiv_scho_korporatsiya_mondelez_international_ne_zakryla 

https://www.just-food.com/special-focus/ukraine-crisis/mondelez-to-spin-off-russian-operations-into-stand-alone-entity/ 

Mondelez бойкотують через російський бізнес: керівник

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/mondelez-singled-out-boycott-over-russia-business-memo-2023-06-16/ 

*AliExpress (Китай, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – вичікують

Міністерство оборони РФ купує патріотичні дрони у китайського AliExpress

https://tlgrm.ru/channels/@moscowtimes_ru/13482 

*PPG (США, Хімічна промисловість) Статус за KSE – вичікують

*Tikkurila Oyj (Фінляндія, Товари широкого вжитку) Статус за KSE – вичікують

Експорт лакофарбових матеріалів в Росію

https://squeezingputin.com/support.html#Paints13Jun23 

*Hugo Boss (Німеччина, Розкіш) Статус за KSE – залишаються

Компанія Hugo Boss, яка оголосила про вихід з Росії, є лідером за доходами серед брендів в РФ

https://www.zeit.de/2023/26/hugo-boss-russland-ladenschliessungen-umsatz 

https://www.unian.ua/world/kompaniya-hugo-boss-yaka-zayavlyala-pro-vihid-z-rosiji-lidiruye-za-dohodami-sered-brendiv-v-rf-12295944.html 

19.06.2023

*STMicroelectronics (Швейцарія, IT) Статус за KSE – залишаються

*Vicor (США, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – залишаються

*Xilinx (США, IT) Статус за KSE – залишаються

*Intel (США, IT) Статус за KSE – залишаються

*Texas Instruments (США, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

*Maxim Integrated (США, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

*ZILOG (США, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

Група Єрмака-Макфола: 81% іноземних комплектуючих російських ракет виробляється в США

https://news.liga.net/ua/politics/news/81-inostrannyh-komponentov-rossiyskih-raket-proizvedeno-v-ssha-gruppa-ermaka-makfola 

https://www.liga.net/ua/politics/articles/zapadnye-tehnogiganty-pomogayut-rossii-bombit-ukrainskie-goroda-kak-eto-ostanovit 

https://www.lemonde.fr/en/economy/article/2023/06/17/war-in-ukraine-hundreds-of-western-electronic-components-found-in-russian-weapons_6032830_19.html 

*Kerui Group (Китай, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – залишаються

НАЗК включило компанію до Міжнародних спонсорів війни

https://sanctions.nazk.gov.ua/en/boycott/32/ 

*Fimi (Китай, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

*AEE (Китай, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

Невеликі китайські виробники безпілотників зацікавлені в локалізації збірки в РФ і ведуть переговори про організацію спільних підприємств з місцевими розробниками. Серед потенційних інвесторів називають Fimi, AEE і ZeroZero.

https://www.kommersant.ru/doc/6053996?tg 

*Bank of China (Китай, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Bank of China (BoC) — третій за розміром активів банк Китаю — ввів обмеження на платежі в юанях для російських клієнтів.

https://www.moscowtimes.ru/2023/06/18/odin-iz-krupneishih-bankov-kitaya-ogranichil-platezhi-v-yuanyah-dlya-rossiiskih-klientov-a46416 

*IKEA (Швеція, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходять

Ikea поступово виключає продукцію Mondelez з універмагів

https://www.gp.se/ekonomi/ikea-fasar-ut-mondelez-produkter-fr%C3%A5n-varuhusen-1.102579174 

*Samsung (Південна Корея, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

*LG Electronics (Південна Корея, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

Мінцифри і Мінпромторг обговорюють заборону на паралельний імпорт смартфонів Samsung і LG до росії

https://www.interfax.ru/russia/906901 

*China National Petroleum Corporation (Китай, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – залишаються

Роснефть і китайська CNPC перейшли на оплату сировини в національних валютах

https://www.kommersant.ru/doc/6053323 

*Tetra Pak (Швеція, Товари широкого вжитку) Статус за KSE – вийшли

*Mars (США, Їжа та напої) Статус за KSE – залишаються

З російських прилавків зникне барне морозиво Mars, Bounty і Twix

https://business-magazine.online/fn_1341607.html 

*Aker Solutions (Норвегія, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – виходять

Дотримання застосовних санкцій і експортного контролю

https://www.akersolutions.com/compliance-with-applicable-sanctions-and-export-controls/ 

20.06.2023

*OKX (Сейшельські острови, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Криптобіржа OKX закриває російським користувачам доступ до деяких своїх продуктів. Вибрані пропозиції Earn, продукти Shark Fin і Double Investment не будуть доступні для користувачів OKX в Росії.

https://ru.beincrypto.com/okx-zakryla-dostup/

*Hornady (США, Оборона) Статус за KSE – залишаються

Виявлено факти поставок до РФ патронів американської компанії Hornady

https://www.epravda.com.ua/news/2023/06/19/701321/ 

*General Electric (GE) (США, Промислове обладнання) Статус за KSE – вичікують

Американська General Electric (GE) не зможе продовжувати обслуговування газових турбін для тепла електростанцій загальною потужністю 5 ГВт в Росії через санкції.

https://www.epravda.com.ua/news/2023/06/19/701337/ 

https://www.reuters.com/business/energy/ge-stops-servicing-gas-power-turbines-russia-kommersant-2023-06-20/ 

*Starbucks (США, Громадське харчування) Статус за KSE – вийшли

Про динаміку продажів кави в Stars Тіматі посперечався з аналітиками Sber

https://www.rbc.ru/business/17/06/2023/648cd2739a7947204358b1c3 

*Robert Bosch (Німеччина, Електроніка) Статус за KSE – виходять

*Hisense (Китай, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

*Midea Group (Китай, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

Китайські інвестори, в тому числі Midea і Hisense, зацікавлені в придбанні російських заводів Bosch.

https://www.kommersant.ru/doc/6054654 

*Kazakhstan Temir Zholy (Казахстан, Логістика, Транспорт ) Статус за KSE – виходять

Казахстан Темір Жоли (КТЖ) тимчасово забороняє імпорт авіаційного палива залізницею з Росії

https://www.railfreight.com/railfreight/2023/06/20/ktz-bans-jet-fuel-rail-imports-from-russia/

*Qazaq Gaz (Казахстан, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – залишаються

*Uzgastrade (Узбекистан, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – залишаються

Після місяців політичного тиску Кремля російський гігант «Газпром» нарешті підписав першу угоду з Центральною Азією. У узбецькому міністерстві заявили, що угода укладена між експортним підрозділом «Газпрому» «Газпром експорт» і державним дистриб’ютором газу Узбекистану Uzgastrade.

https://www.upstreamonline.com/energy-security/after-months-of-kremlin-political-pressure-russian-giant-gazprom-finally-signs-first-central-asia-deal/2-1-1469996 

*Rakuten Group. Inc (Японія, Онлайн сервіси) Статус за KSE – вичікують

Viber вперше оштрафували на мільйон рублів за невидалення фейків

https://lenta.ru/news/2023/06/20/viber/ 

*Decathlon (Франція, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходять

Магазини Decathlon планують повернутися в Росію в жовтні цього року. Стартують приблизно з 30 точками, новими назвами та асортиментом.

https://mash.ru/news/172168 

21.06.2023

*Yukon Advanced Optics Worldwide (Литва, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

Yukon Advanced Optics Worldwide, білоруська компанія з виробництва оптичних приладів, яка працює у Вільнюсі, Литва, продовжує постачати росіянам військову техніку, незважаючи на оголошення про вихід з російського ринку.

https://www.unian.ua/war/kompaniya-yukon-yak-litovskiy-biznes-bilorusiv-postachav-tehniku-rosiyskim-okupantam-12299763.html 

https://www.lrt.lt/ua/novini/1263/2016627/kompaniia-yukon-advanced-optics-worldwide-z-vil-niusa-zaiavila-shcho-pripiniaie-svoiu-diial-nist-v-rosiyi 

*Rheinmetall (Німеччина, Оборона) Статус за KSE – залишаються

Дочірня компанія Rheinmetall продовжує продавати компоненти в Росію ще довго після 2022 року

https://www.marketscreener.com/quote/stock/RHEINMETALL-AG-436527/news/Rheinmetall-subsidiary-still-selling-components-to-Russia-long-after-2022-44151146/ 

*Lantmännen Unibake (Швеція, сільське господарство) Статус за KSE – виходять

Lantmännen підписав угоди про відчуження російських операцій

https://www.lantmannen.com/about-lantmannen/newsroom/press-releases/2023/lantmannen-has-signed-agreements-to-divest-the-russian-operations/ 

*UniCredit Bank (Італія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

*Renault (Франція, Автомобілебудування) Статус за KSE – вийшли

*Nissan (Японія, Автомобілебудування) Статус за KSE – вийшли

*Mitsubishi Corporation (Японія, Конгломерат) Статус за KSE – залишаються

Російський автовиробник «Автоваз» завершив придбання РН Банку, спільного підприємства італійського кредитора UniCredit і альянсу Renault-Nissan-Mitsubishi.

https://www.reuters.com/markets/deals/avtovaz-completes-deal-buy-renault-nissans-russian-finance-business-2023-06-21/ 

*DP World (Об’єднані Арабські Емірати, Логістика, Транспорт) Статус за KSE – залишаються

Один з найбільших світових операторів у сфері контейнерних перевезень DP World підписав угоду з Росатомом про розвиток Північного морського шляху

https://www.unian.ua/economics/energetics/arabskiy-portoviy-operator-chlen-investiciynoji-radi-ukrajini-pidpisav-dogovir-iz-rosatomom-12300435.html 

*Mitsui & Co.(Японія, Конгломерат) Статус за KSE – залишаються

Японська компанія Mitsui не планує виходити з російського СПГ-проекту «Сахалін-2».

https://www.reuters.com/business/energy/japans-mitsui-says-no-plans-exit-russias-sakhalin-2-lng-project-2023-06-21/ 

*Citi (Citigroup) (США, Фінанси та платежі) Статус за KSE – виходять

Citibank бореться з позовом російського виконавчого директора через заблокований переказ

https://www.law360.com/corporate-crime-uk/articles/1689274/citibank-fights-russian-exec-s-suit-over-blocked-transfer 

*Swedbank (Швеція, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Латвійський Swedbank заплатить 3,4 мільйона доларів за порушення санкцій у Криму

https://ofac.treasury.gov/recent-actions/20230620_33#:~:text=Swedbank%20Latvia%20has%20agreed%20to,violations%20of%20OFAC’s%20Crimea%20sanctions 

https://bnn-news.com/latvian-swedbank-to-pay-3-4-million-dollars-over-crimean-sanction-violation-246788 

*UnionPay (Китай, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Китайські картки російських банків відмовилися приймати в Китаї

https://tlgrm.ru/channels/@moscowtimes_ru/13575 

*Raiffeisen (Австрія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

У зв’язку з обмеженнями, введеними з боку банків-кореспондентів з 3 липня 2023 року, неможливо буде здійснити вихідний платіж в євро в інший банк, якщо банк одержувача знаходиться в одній з наступних країн: Росія, Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Йорданія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Об’єднані Арабські Емірати, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан.

https://www.raiffeisen.ru/about/press/news/201902/ 

22.06.2023

*Commercial Aircraft Corporation of China СOMAC (Китай, Авіабудування) Статус за KSE – виходять

Commercial Aircraft Corporation of China продовжить програму створення широкофюзеляжних літаків без Росії
.https://theaircurrent.com/aircraft-development/comac-appears-to-drop-russia-from-cr929-branding/ 

https://www.moscowtimes.ru/2023/06/22/kitai-vikinul-rossiyu-iz-proekta-sovmestnogo-samoleta-a46792 

*World Wide Fund for Nature (WWF) (Швейцарія, Асоціація, НУО) Статус за KSE – виходять

21 червня 2023 року Мін’юст визнав Всесвітній фонд дикої природи (WWF; визнано іноземним агентом) небажаною організацією на території РФ.

https://www.kommersant.ru/doc/6055938 

*J&T Banka (Чехія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – виходять

Президент Росії Володимир Путін санкціонував купівлю активів чеського J&T Bank в РФ холдингу Бюрократ, якому належить Реаліст Банк

https://www.kommersant.ru/doc/6056025 

http://publication.pravo.gov.ru/document/0001202306210004 

*Capcom (Японія, Ігри) Статус за KSE – вичікують

Минулого року Capcom продала понад 100 тисяч копій своїх ігор у Росії, незважаючи на призупинення діяльності

https://gameworldobserver.com/2023/06/21/capcom-russia-sales-over-100k-copies 

*Apple (США, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

Apple виправляє недоліки програмного забезпечення iPhone, використовувані в масових зломах росіян

https://www.washingtonpost.com/technology/2023/06/21/apple-hacks-russia-kaspersky-nsa/ 

*International Olympic Committee (IOC) (Швейцарія, Спорт) Статус за KSE – залишаються

Рекомендації Міжнародного олімпійського комітету (МОК) щодо допуску російських спортсменів до змагань поширюються і на російських членів МОК. У зв’язку з цим комісія з етики МОК має намір перевірити їх на причетність до збройних сил Росії та підтримку бойових дій в Україні.

https://www.kommersant.ru/doc/6055944 

*Google (США, Онлайн сервіси) Статус за KSE – вичікують

Федеральна служба судових приставів РФ зняла всі гроші з рахунків російської “дочки” Google

https://www.interfax.ru/russia/908330 

23.06.2023

*Vakif Bank (Туреччина, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

Російський туроператор Pegas Touristik пропонує своїм клієнтам оформити карту MasterCard Momentum турецького Vakif Bank після прибуття в країну.

https://pikabu.ru/story/turoperator_pegas_predlagaet_rossiyanam_oformit_kartu_turetskogo_banka_10390832

*Carlsberg Group (Данія, Алкоголь і тютюн) Статус за KSE – виходять

Carlsberg продає свій російський бізнес за умови дозволу регулятора

https://www.carlsberggroup.com/newsroom/carlsberg-sells-its-russian-business-subject-to-regulatory-approvals/ 

https://www.ft.com/content/85be4c75-996a-46ef-833a-67ef18fbbda6 

*Amazon (США, Онлайн сервіси) Статус за KSE – вичікують

Російський державний регулятор зв’язку Роскомнадзор додав Amazon Web Services та 11 інших іноземних технологічних компаній до розширеного списку фірм, які хочуть відкрити місцеві представництва, інакше їм загрожують штрафи та можливі заборони.

https://www.reuters.com/technology/russia-tells-amazon-web-services-set-up-local-representation-or-face-2023-06-22/ 

*JCB (Велика Британія, Виробництво) Статус за KSE – вичікують

*ISUZU (Японія, Автомобілебудування) Статус за KSE – вичікують

Офіційної позиції немає, вони були присутні на нещодавній Moscow Truck Expo.

https://www.youtube.com/watch?v=vj6nI21kQBE&t=1609s 

*FATF (Франція, Асоціація, НУО) Статус за KSE – вичікують

Міжнародна група з боротьби з відмиванням грошей (FATF) не внесла Росію в “чорний список”.

https://www.epravda.com.ua/news/2023/06/23/701527/ 

Міністерство фінансів України не погоджується з рішенням FATF не вносити Росію в чорний список

https://www.mof.gov.ua/en/news/ministry_of_finance_of_ukraine_disagrees_with_the_decision_of_fatf_not_to_blacklist_russia-4074 

*Poly Technologies (Китай, Оборона) Статус за KSE – залишаються

Китайська фірма відправила великі партії пороху на російський боєприпасний завод

https://www.nytimes.com/2023/06/23/business/economy/china-russia-ammunition.html 

*Geely (Китай, Автомобілебудування) Статус за KSE – залишаються

Китайський автовиробник Geely потрапив до списку міжнародних спонсорів війни.

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/pro-nazk/nazk-vneslo-do-pereliku-mizhnarodnyh-sponsoriv-vijny-kytajskogo-vyrobnyka-avtomobiliv-geely/ 

*Wintershall Dea AG (Німеччина, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – виходять

*Rockwool (Данія, Будівництво та архітектура) Статус за KSE – залишаються

Як західні компанії, які чіпляються за Росію, втрачають ринки, бізнес і репутацію

https://www.epravda.com.ua/publications/2023/06/23/701487/ 

*International Boxing Association (Швейцарія, Спорт) Статус за KSE – залишаються

22 червня члени виконкому Міжнародного олімпійського комітету (МОК) проголосували проти визнання Міжнародної боксерської асоціації (IBA).

https://www.kommersant.ru/doc/6056587?tg 

*Reima (Фінляндія, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – вийшли

«Дитячий світ», який купив російський бізнес фінського бренду дитячого одягу Reima (вийшов), розвиватиме на цій базі магазини під маркою Lassie

https://www.kommersant.ru/doc/6056763?tg 

24.06.2023

*Samsung (Південна Корея, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

*LG Electronics (Південна Корея, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

Російська влада «втрачає терпець» з виробниками електроніки Samsung і LG і готується заборонити їхнє обладнання в країні через те, що вони відмовляються продавати свої заводи в Калузькій і Московській областях.

https://www.moscowtimes.ru/2023/06/23/v-rossii-mogut-zapretit-tehniku-samsung-i-lg-iz-za-otkaza-kompanii-prodavat-svoi-zavodi-a46932 

26.06.2023

*Puma (Німеччина, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходять

У російському відділенні бренду змінився генеральний директор

https://www.kommersant.ru/doc/6068099 

*Total Energies (Франція, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – вийшли

«Арктичний СПГ-2» дорожчає

https://www.kommersant.ru/doc/6068141?tg 

*Deutsche Bank (Німеччина, Фінанси та платежі) Статус за KSE – виходять

Deutsche Bank повідомив клієнтів, що більше не може гарантувати повний доступ до належних їм російських акцій, нагадав їм про проблеми, з якими стикаються інвестори, які намагаються повернути кошти, які застрягли в російських компаніях.

https://biz.nv.ua/markets/u-klientov-deutsche-bank-propali-akcii-rossiyskih-kompaniy-poslednie-novosti-50334579.html 

https://www.reuters.com/business/finance/deutsche-bank-tells-investors-some-their-russian-shares-are-missing-2023-06-26/ 

*IKEA (Швеція, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходять

Колишні виробники IKEA оголосили про відкриття своїх магазинів у Росії

https://realty.rbc.ru/news/649435769a794714d68c6d07 

27.06.2023

*OBI Group (Німеччина, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – вийшли

Перший гіпермаркет німецької мережі DIY OBI відкриється в підмосковному Мякініно на місці згорілого ринку «Сіндіка».

https://www.kommersant.ru/doc/6068803?tg 

*Geely (Китай, Автомобілебудування) Статус за KSE – залишаються

Кілька шведських гравців розслідують бойкот Volvo Cars

https://www.di.se/nyheter/flera-svenska-aktorer-utreder-bojkott-av-volvo-cars/ 

*Vitol Group (Швейцарія, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – вичікують

*Gunvor Group (Швейцарія, енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – вичікують

Vitol і Gunvor допомагають підтримувати потік російської очищеної нафти, свідчать дані

https://www.ft.com/content/ba9754e3-6f4e-4455-b6be-c6c6edf6b853 

28.06.2023

*L’Occitane (Франція, Товари широкого вжитку) Статус за KSE – вийшли

Прибуток L’Occitane у 2023 році знизився через відчуження російського капіталу та відставання брендів

https://www.cosmeticsbusiness.com/news/article_page/LOccitane_2023_profits_dragged_down_by_Russian_divestiture_and_lagging_brands/209730 

*Bacardi (Велика Британія, Алкоголь, Тютюн) Статус за KSE – залишаються

Bacardi продовжує поставки до Росії, а прибуток російської філії компанії – «Бакарді Рус» – у 2022 році зріс утричі – з 1,5 млрд до майже 4,7 млрд руб.

https://meduza.io/news/2023/06/28/the-bell-kompaniya-bacardi-ob-yavivshaya-posle-nachala-voyny-o-prekraschenii-eksporta-prodolzhaet-postavki-alkogolya-v-rf-i-rozliv-viski-na-rossiyskom-zavode 

*UniCredit Bank (Італія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

*OTP Bank (Угорщина, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

*Raiffeisen (Австрія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

*Credit Agricole (Франція, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

*Societe Generale (Франція, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вийшли

*Intesa Sanpaolo (Італія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

*ING Bank (Нідерланди, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

ЄЦБ закликає банки прискорити плани виходу або скорочення російських підрозділів

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-27/ecb-urges-banks-to-speed-up-plans-to-exit-or-shrink-russia-units-lje3qd75 

*Google (США, Інтернет-сервіси) Статус за KSE – вичікують

Російський суд штрафує Google додатково на 47 мільйонів доларів

https://www.reuters.com/technology/russian-court-slaps-additional-47-mln-fine-google-owner-alphabet-2023-06-27/ 

*Telegram (Об’єднані Арабські Емірати, Інтернет-сервіси) Статус за KSE – залишаються

Російська влада витратить 1 мільярд рублів на заміну Telegram для чиновників

https://www.moscowtimes.ru/2023/06/28/vlasti-potratyat-1-mlrd-rublei-na-zamenu-telegram-dlya-chinovnikov-a47260 

*Euroclear (Бельгія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

27 червня клієнти отримали від бельгійського регулятора дозвіл на розблокування активів у Euroclear.

https://www.kommersant.ru/doc/6069509 

*Extreme Networks (США IT) Статус за KSE – залишаються

Топ-менеджер американської фірми Extreme Networks приватно займався продажем високих технологій у Росії.

https://www.reuters.com/business/top-manager-us-firm-privately-sold-high-tech-russia-2023-06-28/ 

29.06.2023

* HEAT Motors (Казахстан, Автомобілебудування) Статус за KSE – залишаються

За даними «Спарк-Інтерфакс», станом на березень 2023 року Ханс Петер був генеральним директором автомобільної компанії ТОВ «Хіт Моторс Рус», що належить казахському HEAT Motors LLP. Рішенням ради директорів ВАТ «МАЗ «Москвич» з 29 червня 2023 року генеральним директором компанії призначено Ганса Петера Мозера.

https://www.kommersant.ru/doc/6070554?tg 

*Clearstream (Люксембург, Фінанси та платежі) Статус за KSE – виходять

Clearstream Banking інформує клієнтів, які займають позиції в програмах ADR і GDR з російськими базовими акціями, що обробку нових інструкцій щодо добровільної конвертації або анулювання холдингів призупинено до подальшого повідомлення

https://www.clearstream.com/clearstream-en/securities-services/settlement/a23056-3604478 

https://www.reuters.com/world/europe/clearstream-suspends-processing-new-russian-share-conversions-after-eu-sanctions-2023-06-29/ 

30.06.2023

*BNP Paribas (Франція, Фінанси та платежі) Статус за KSE – виходять

BNP Paribas Asset Management має намір ліквідувати фонд фірми Europe Emerging Equity 3 липня після більш ніж річної призупинення.

https://www.investmentweek.co.uk/news/4119190/bnp-paribas-liquidate-suspended-russia-fund 

*Harting (Німеччина, Виробництво) Статус за KSE – залишаються

HARTING Technology Group коментує повідомлення ЗМІ

https://www.harting.com/DE/de/aktuelles/unternehmen/die-harting-technologiegruppe-aeussert-sich-zu-medienberichten 

*Extreme Networks (США, IT) Статус за KSE – залишаються

Розкриття суперечливих операцій Extreme Networks у Росії та викликів застосування торговельних обмежень у технологічній індустрії

https://gritdaily.com/extreme-networks-controversial-russia-operations/ 

*Pilkington (Японія, Виробництво) Статус за KSE – вийшли

Детальніше: фірма Стірлінга, що займається ізоляцією, Superglass виходить з російської власності, щоб розпочати нову главу

https://www.scotsman.com/business/in-depth-stirling-insulation-firm-superglass-exits-russian-ownership-to-embark-on-new-chapter-4200754 

https://www.usglassmag.com/2023/06/nsg-group-exits-russia/ 

*VEON (Нідерланди, Телекомунікація) Статус за KSE – виходять

Вихід Veon Russia спонукає до скорочення правління

https://www.mobileworldlive.com/featured-content/top-three/veon-russia-exit-prompts-board-downsizing/

Нещодавно ми зробили багато значних покращень у нашому Телеграм-боті з покращенням інтерфейсу, додаванням загальної статистики та відображенням останніх статусів KSE компаній , взятих із публічної бази даних KSE.

У травні KSE Institute опублікував нове дослідження під назвою “Як змінилися доходи іноземного бізнесу в РФ в 2022 році і чому так багато компаній досі не виходять”, скачати повний текст англійською мовою можна за наступними посиланнями: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4453963 та https://www.researchgate.net/publication/370902501

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
– KSE status “exited” або “вийшли” – Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

² Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям, а станом на 28/08/2022 ми оновили дані для ще 422 компаній даними по персоналу, доходу, капіталу та активам за 2021 рік. Також, ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії.Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Зібрана інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли”.

³ 24 липня 2022 року ми ввели новий статус «вийшли», який відображає дії компаній щодо завершення виходу з російського ринку. Статус ґрунтується на даних з ЕГРЮЛ Росії та додатковому аналізі, такому як оголошення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії. У той же час, діяльність компаній може бути складно відстежити, і їх можна пропустити в аналізі, особливо для компаній, які мало висвітлюються в ЗМІ. Закликаємо наших читачів повідомляти нам, якщо вони знайомі з діями компаній, які суперечать їхнім заявам про вихід, через форму зворотного зв’язку на сайті https://leave-russia.org/.

Після майже 16 місяців війни розпочатою Росією в Україні ми припускаємо, що часу було цілком достатньо, щоб прийняти рішення покинути країну-агресора для всіх міжнародних бізнесів. Тому для KSE Institute компанії відмічені статусами «залишаються» та «вичікують» по суті нічим не відрізняються.

Слід зазначити, що нещодавно відкритий доступ до російського реєстру ЕГРЮЛ було частково засекречено, тому KSE Institute міг пропустити деякі виходи, але ми знайшли нове рішенням, яке дозволить нам отримувати належний доступ до реєстрів у майбутньому..

¹⁰ На сайті проекту https://leave-russia.org/ є розділ “Новини компаній“, слідкуйте за щоденними оновленнями прямо на сайті