fbpx

40-й випуск щотижневого дайджесту про вплив виходу іноземних компаній на економіку РФ

13 лютого 2023

Це останній дайджест у тижневому форматі, і відтепер ми продовжуватимемо надавати оновлену інформацію щомісяця.

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 06.02-12.02.2023.

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management, дослідженні Університету Сент-Галлена, сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, https://bloody.energy/, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить набагато більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute та проєкт Leave Russia входять до коаліції B4Ukraine з середини 2022 року.

KSE Institute радий повідомити, що завершено процес об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

Крім того, ми перебуваємо на етапі переговорів щодо партнерства з Rubargo. Rubargo — застосунок, який дозволяє перевірити, які бренди чи компанії продовжують працювати в Росії просто відсканувавши їх штрих-коди.

Завантажуйте застосунок та накладайте власні санкції: Apple App Store | Google Play.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 12.02.2023

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE «залишаються»¹) – 1 223 (+3 за тиждень)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 496 (+2 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1 169 (+11 за тиждень)

Кількість компаній, які завершили вихід з РФ (статус KSE “вийшли”) – 191 (+8 за тиждень)

Станом на 12 лютого ми ідентифікували близько 3 079 компаній, організацій і їх брендів з 88 країн та 57 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько 40% з них публічні. Для ~1 400 публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі та отриману виручку) та оновили дані за 2021 рік, що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько $174,6 млрд), локальну виручку (на загальну суму $300,7 млрд), локальні активи (на загальну суму $286,1 млрд), а також персонал (близько 1,420 млн осіб) і сплачені податки (близько $24,4 млрд). 1 665 іноземні компаній вже частково скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії. Також, ми додали інформацію про 191 компанії, які завершили продаж свого бізнесу в Росії на базі зібраної з офіційних реєстрів інформації. Також цього тижня ми додали кілька нових компаній, визначених Єльським університетом, і видалили ще кілька, у яких було знайдено подвійні записи.

Як видно з таблиць нижче, станом на 12 лютого, 191 компанії, які вже повністю вийшли з РФ, мали щонайменше 326,6 тис чол персоналу, $45,2 млрд річного доходу, $35,2 млрд капіталу та $41,2 млрд активів; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 199,0 тис чол персоналу, $42,2 млрд річного доходу, $17,5 млрд капіталу та $18,0 млрд активів; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 239,0 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $32,0 млрд, $13,6 млрд капіталу і $28,6 млрд активів.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини березня, то протягом останніх 5 місяців співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ (за рахунок додавання нових компаній в базу). Тим не менше, якщо оперувати загальними цифрами в базі даних KSE, близько 38,0% компаній вже заявили про вихід з ринку РФ або призупинили свою діяльність, але 39,7% все ще залишаються присутніми в країні, 16,1% вичікують і лише 6,2% здійснили повний вихід³.

У той же час, з т.з. на економіку Росії, вплив лише 191 компаній, які повністю вийшли з країни, складно не дооцінити, оскільки в них працювало 23,0% персоналу, занятого в іноземних компаніях, а компаніям належало близько 14,4% активів, 20,2% капіталу інвестованого іноземними компаніями в країну, і в 2021 році вони генерували виручки на 45,2 млрд дол або 15,0% від всієї виручки і сплатили 3,3 млрд дол податків або 13,4% від загальної суми податків, сплачених компаніями, які спостерігалися. Дані по 1 400 ТОП компаній представлені в таблиці вище.

Як видно на діаграмах вище, приблизно однаковий % виходу отримано на основі кількості компаній (14%) і частки вилученого в результаті їх виходу доходу (15%). У той же час зовсім інша картина для тих, хто ще залишається – 48% компаній представляють 23% доходу, а 16% компаній, що вичікують, представляють 37% доходу, отриманого в Росії. Висновок може полягати в тому, що менші компанії з нижчими доходами вважають за краще залишатися, а ті, які мають більший дохід, більш охочі вичікувати, обмежуючи свої інвестиції як виправдання (водночас вони продовжують заробляти та реінвестувати свій прибуток в Росії).

Більше інфографіки і аналітики у спеціальному розділі за посиланням https://leave-russia.org/uk/bi-analytics

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС: Підсумок результатів нашої роботи за останні 11 місяців

В цьому дайджесті ми підіб’ємо підсумки наших результатів роботи з травня 2022 року (коли вийшов перший випуск нашого дайджесту) та, в цілому, з початку проекту, який розпочався з перших днів війни.

На даний момент ми провели поглиблений аналіз таких галузей і важливих тем, як:

Банківський сектор Оплата за газ в рублях Видобування золота Нафтосервісні компанії Міжнародний спорт
Професійні послуги Авіаційна галузь Паралельний імпорт Громадське харчування Ринок смартфонів
Сільське господарство Виробництво підшипників Азійські компанії (не) залишають Росію Скільки втратять іноземні компанії? Фармацевтичний бізнес

Також ми зробили детальний огляд 15 ТОП (за присутністю в Росії) профілів країн:

США Японія Китай Фінляндія Польща
Німеччина Франція Італія Швеція Канада
Великобританія Швейцарія Нідерланди Австрія Південна Корея

 

Було зроблено кілька цікавих випусків з аналітичними оглядами на такі теми:

 

Також, 4 випуски ми присвятили результатам виходу компаній з Росії по місяцям:

 

За весь час з початку проекту наша команда дала десятки інтерв’ю телеканалам та радіостанціям, було опубліковано багато блогів та статей в ЗМІ, наші роботи були процитовані в більш ніж 350 статтях найкращих українських та закордонних медіа видань.

Наш сайт https://leave-russia.org/ щодня відвідують більше тисячі користувачів з різних куточків світу, на Твіттер екаунти проекту SelfSanctions та Твіттер сайту leave-russia.org підписано близько 2000 користувачів. Також аудиторія, яка читає Новини компаній @ Leave-russia.org та користується Telegram-ботом проекту постійно зростає.

BI аналітика @ Leave-russia.org, https://leave-russia.org/banks та https://leave-russia.org/revenue налічує вже більше 10 зручних та інформативних дашбордів.

Ми хочемо сказати «Дякуємо!» всім нашим читачам, які залишалися з нами від початку проекту або приєдналися нещодавно. Наступний огляд компаній, які “вийшли” та їх угод за лютий 2023 року чекайте на початку березня.

Також закликаємо регулярно відвідувати розділ «Новини компаній» на сайті проекту https://leave-russia.org/ або підписатись на наш Telegram-бот, щоб стежити за щоденними оновленнями і бути у курсі останніх новин.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)⁹

05.02.2023

*Analog Devices (США, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

*NXP Semiconductors (Нідерланди, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

*Infineon (Німеччина, IT) Статус за KSE – залишаються

Дрон-камікадзе “Ростеха” виявився зібраним із деталей для вейпів та дитячих іграшок

https://www.moscowtimes.ru/2023/02/02/pomogaya-ukraine-baiden-stremitsya-ne-k-pobede-a-k-peregovoram-a32746 

*Rolls Royce (Велика Британія, Автомобілебудування) Статус за KSE – вичікують

Кросовер Rolls-Royce Cullinan повернувся на російський ринок.

У продажу у російських дилерів почали з’являтися преміальні іномарки. Автомобілі ввозяться в країну за схемою паралельного імпорту.

https://www.autonews.ru/news/63d8f2dd9a794773585f7826

06.02.2023

*Siemens Energy (Німеччина, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – вичікують

Siemens Energy продовжує співпрацювати з Росатомом у консорціумі з французькою компанією Framatome.

https://www.fr.de/meinung/gastbeitraege/werkzeug-des-kreml-92069433.html 

*China Taly Aviation Technologies Corp. (Китай, Авіабудування) Статус за KSE – залишаються

*Poly Technologies (Китай, Оборона) Статус за KSE – залишаються

*Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. (Китай, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

*Fujian Baofeng Electronics (China, Electronics) Статус за KSE – залишаються

*AVIC International Holding Corp. (Китай, Оборона) Статус за KSE – залишаються

*Sinno Electronics (Китай, Електроніка) Статус за KSE – залишаються

Китайські компанії передають технології для оснащення російської армії, свідчать дані торгівлі

https://www.wsj.com/articles/china-aids-russias-war-in-ukraine-trade-data-shows-11675466360?mod=hp_lead_pos1 

*Havas (Турція, Авіаперевезення) Статус за KSE – залишаються

Турецька Havas може припинити рейси російських авіаліній у США.

https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/turkeys-havas-may-stop-services-russian-airlines-us-made-planes-letter-2023-02-03/ 

*Turkmenistan Airlines (Туркменістан, Авіаперевезення) Статус за KSE – залишаються

Авіакомпанія Turkmenistan Airlines відновила регулярні рейси в російський аеропорт Казані з Ашхабада

https://simpleflying.com/turkmenistan-airlines-flights-russia-kazan-airport/

07.02.2023

*Framatome (Франція, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – залишаються

Французький атомний конгломерат Framatome поки що відмовляється припинити співпрацю з Росатомом

https://www.framatome.com/medias/framatome-and-rosatom-sign-long-term-cooperation-agreement/ 

*Sanderson Design Group (Міжнародна, Люкс) Статус за KSE – виходять

Виручка від продукції бренду впала на 1% до 83,4 млн фунтів стерлінгів, причому в Європі – на 17% через вихід з Росії, тоді як дохід від третіх сторін впав на 3% до 22,2 млн фунтів стерлінгів.

https://www.proactiveinvestors.co.uk/companies/news/1005398/sanderson-design-sales-squeezed-by-russia-exit-but-brand-licencing-shines-1005398.html 

*Danone (Франція, Товари широкого вжитку) Статус за KSE – вичікують

Danone може продати частину своїх активів у РФ з можливістю викупу

https://www.kommersant.ru/doc/5799193 

*VEON (Нідерланди, Телекомунікації) Статус за KSE – виходять

The Russian government commission on foreign investment has approved the sale of VimpelCom to Russian management on the condition that at least 90% of bonds issued by it’s Dutch parent’s company Veon are in favor of Russian investors, reported the state-owned news agency RIA.

https://www.digitaltveurope.com/2023/02/06/russia-approves-vimpelcom-sale-on-condition/ 

*BP (British Petroleum) (Велика Британія, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – вичікують

Британський енергетичний гігант BP оприлюднив щорічні збитки від виходу з Росії

https://english.alarabiya.net/News/world/2023/02/07/-British-energy-giant-BP-posts-annual-loss-on-Russia-ex 

*Mercedes-Benz (Німеччина, Автомобілебудування) Статус за KSE – виходять

Німецька компанія продає ділянку в РФ

https://www.kommersant.ru/doc/5526634 

https://www.wsj.com/articles/putin-gives-mercedes-approval-to-divest-russian-financial-services-business-11675701196 

*Energizer (США, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходять

ENERGIZER HOLDINGS, INC. Обговорення керівництвом та аналіз фінансового стану та результатів діяльності

https://www.marketscreener.com/quote/stock/ENERGIZER-HOLDINGS-INC-22881466/news/ENERGIZER-HOLDINGS-INC-Management-s-Discussion-and-Analysis-of-Financial-Condition-and-Results-of-42911921/ 

*Shell (Велика Британія, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – вийшли

«Шелл» завершує вихід із Салиму, але відкладає дії на «Сахалін-2».

https://www.upstreamonline.com/lng/shell-completes-salym-exit-but-reserves-action-on-sakhalin-2/2-1-1399289 

*Nvidia (США, IT) Статус за KSE – вийшли

Дефіцит відеокарт Nvidia може загальмувати проекти Яндекса з розробки дронів

https://www.iphones.ru/iNotes/deficit-videokart-nvidia-mozhet-zatormozit-proekty-yandeksa-po-razvitiyu-bespilotnikov-i-ii-02-06-2023 

*State Bank of India (SBI) (Індія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

Індійські нафтопереробники платять трейдерам дирхамами за російську нафту

https://www.reuters.com/business/energy/indian-refiners-pay-traders-dirhams-russian-oil-2023-02-03/ 

*Turkish Airlines (Турція, Авіаперевезення) Статус за KSE – залишаються

Турецькі авіалінії почали приймати російські картки

https://www.travel.ru/news/2023/02/03/264155.html

08.02.2023

*Haier (Китай, Електроніка Статус за KSE – залишаються

Один з найбільших китайських виробників побутової техніки Haier вирішив не відкривати офіційне представництво бренду ігрових ноутбуків Machenike в Росії і організувати прямі поставки. Сама Haier не планує залишати російський ринок. Влітку 2022 року Haier оголосив про плани розширення виробництва побутової техніки в Набережних Човнах. Тут буде побудований четвертий завод бренду.

https://www.moscowtimes.ru/2023/02/08/odin-iz-krupneishih-kitaiskih-proizvoditelei-noutbukov-peredumal-rabotat-v-rossii-a33236 

*Nissan (Японія, Автомобілебудування) Статус за KSE – вийшли

Російський автовиробник “АвтоВАЗ” закрив угоду з придбання частки колишнього заводу Nissan в Санкт-Петербурзі: 99% акцій були передані компанії за символічну ціну в €1.

http://info.avtovaz.ru/press-releases/121027.html 

*VEON (Нідерланди, Телекомунікації) Статус за KSE – виходять

VEON сьогодні оголошує про отримання дозволу російських регуляторів на продаж своєї діяльності.

https://twitter.com/VEONGroup/status/1623277065754509312 

*KION Group (Німеччина, Промислове обладнання) Статус за KSE – виходять

Квартальний звіт за 3 квартал 2022 року: KION Group має намір вийти з усього бізнесу в Росії

https://reports.kiongroup.com/2022/ir/3/business-performance/highlights-of-q1-q3-2022.html

09.02.2023

*Dubai Aerospace Enterprise (Об’єднані Арабські Емірати, Авіаперевезення) Статус за KSE – виходять

Дубайська DAE зафіксувала збиток у 2022 році через списання російських боргів

https://www.thenationalnews.com/business/aviation/2023/02/08/dubais-dae-records-2022-loss-on-russian-write-offs/ 

*British American Tobacco (Велика Британія, Алкголь та тютюн) Статус за KSE – виходять

BAT повідомила, що перебуває на стадії переговорів із «дистриб’юторським консорціумом зі спільним управлінням» щодо продажу свого бізнесу в Росії та Білорусі, але не розкрила особу сторони та не розкрила подальших деталей переговорів.

https://finance.yahoo.com/news/bat-complete-sale-russian-business-072125180.html 

*Fortum (Фінляндія, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – залишаються

Fortum має зареєструвати додаткові знецінення до оподаткування на суму приблизно 990 мільйонів євро, пов’язані з його російським сегментом

https://www.fortum.com/media/2023/02/inside-information-fortum-record-additional-pre-tax-impairments-approximately-eur-990-million-related-its-russia-segment 

*Smurfit Kappa (Ірландія, Пакування) Статус за KSE – виходять

Смурфіт лідирує міжнародними компаніями Iseq у підрахунку вартості відступу з Росії – The Irish Times

Smurfit Kappa оголосила в середу, 8 лютого 2023 року, що погодилася продати свої російські активи, які складаються з трьох заводів у Санкт-Петербурзі та його околицях, а також заводу з виробництва гофроупаковки в Москві, місцевому керівництву за умови дозволу російської влади.

https://www.irishtimes.com/business/2023/02/09/smurfit-leads-iseq-multinationals-when-counting-costs-of-retreat-from-russia/

09.02.2023

*International Olympic Committee (IOC) (Швейцарія, Спорт) Статус за KSE – вичікують

МОК натякає на покарання українських спортсменів за бойкот Олімпіади

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/02/9/7388706/

https://twitter.com/hajoseppelt/status/1623663954806407169 

*Smart Impex (Німеччина, IT) Статус за KSE – залишаються

Комплектуючі для путінської зброї?

https://www.tagesschau.de/investigativ/monitor/russland-ukraine-sanktionen-101.html 

https://www.unian.ua/world/sankciji-proti-rf-zmi-diznalisya-yak-nimechchina-postachala-mikrochipi-12139131.html 

*Spotify (Швеція, Онлайн сервіси) Статус за KSE – виходять

Компанія Spotify почала ліквідацію своєї юридичної особи в Росії

https://www.epravda.com.ua/news/2023/02/9/696892/ 

https://tass.ru/ekonomika/17010975 

*Unilever (Велика Британія, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – вичікують

Unilever зазначає, що їй, можливо, доведеться зупинити операції в Росії

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/unilever-flags-risk-it-may-have-halt-russia-operations-2023-02-09/

*Tik Tok (Китай, Онлайн сервіси) Статус за KSE – виходять

TikTok заблокував мережу акаунтів, які поширювали російську пропаганду

https://www.unian.ua/techno/tiktok-zablokuvav-merezhu-akauntiv-shcho-poshiryuvali-rosiysku-propagandu-12139395.html

*Euroclear (Бельгія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

8 лютого Euroclear примусово конвертує кошти клієнтів у рублях

https://quote.rbc.ru/news/article/63e339399a79477df5fbd1b1 

*Western Union (США, Фінанси та платежі) Статус за KSE – виходять

Дохід Компанії в четвертому кварталі в розмірі 1,1 мільярда доларів США знизився на 15% у звітності або на 6% у постійній валюті, за винятком внеску від Business Solutions, порівняно з періодом попереднього року. Призупинення діяльності в Росії та Білорусі негативно вплинуло на дохід приблизно на три відсоткові пункти.

https://s21.q4cdn.com/100551446/files/doc_financials/2022/q4/4Q22-Press-Release-Final.pdf

*Uniqlo (Японія, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходять

Японський виробник і продавець одягу Uniqlo, який призупинив роботу в Росії навесні 2022 року, ймовірно, вирішив не відновлювати роботу в країні. Компанія розірвала договори оренди деяких торгових центрів, і на згортання всього бізнесу може знадобитися кілька місяців. Звільнені площі можуть зайняти універмаги або мережі одягу масового сегменту.t.

https://www.kommersant.ru/doc/5812630 

*Metro AG (Німеччина, Товари широкого вжитку) Статус за KSE – залишаються

Metro AG продовжує роботу в Росії, незважаючи на падіння продажів

https://biz.liga.net/all/fmcg/novosti/gendirektor-metro-my-hotim-ostatsya-na-rossiyskom-rynke 

Генеральний директор Metro AG Штеффен Гройбель заявив у четвер, що компанія має намір продовжити роботу в Росії.

https://www.moscowtimes.ru/2023/02/09/gendirektor-metro-my-khotim-ostatsya-na-rossiyskom-rynke-a33485 

*GE (США, Промислове обладнання) Статус за KSE – вичікують

GE призупинила російську діяльність після вторгнення в Україну рік тому. Ось чому він не повністю покинув Росію.

https://www.morningstar.com/news/marketwatch/20230209574/ge-suspended-russian-operations-after-the-ukraine-invasion-a-year-ago-heres-why-it-hasnt-fully-departed-russia 

*JOMA (Іспанія, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – залишаються

Продовжує працювати виробник форми для футбольних команд іспанська JOMA. 

https://www.epravda.com.ua/publications/2023/02/10/696860/

ЄЦБ посилює тиск на банки, щоб вони вийшли з Росії, навіть коли вікно продажу закривається

https://www.ft.com/content/d8d41114-55ec-4078-93c3-6b05033ef697 

Минулого тижня KSE Institute та Єльська школа менеджменту опублікували спільне дослідження під назвою “The Russian Business Retreat – How the Ratings Measured Up One Year Later” у Мережі дослідження соціальних наук (Social Science Research Network або скорочено SSRN) – ТОП-світовому сховищі наукових досліджень у сфері економіки, соціальних наук, гуманітарних наук, наук про життя тощо. Ось посилання на цю роботу:

 https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4343547

Крім того, тиждень тому ми зробили багато значних покращень у нашому Телеграм-боті з покращенням інтерфейсу, додаванням загальної статистики та відображенням останніх статусів KSE компаній , взятих із публічної бази даних KSE.

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
– KSE status “exited” або “вийшли” – Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

² Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям, а станом на 28/08/2022 ми оновили дані для ще 422 компаній даними по персоналу, доходу, капіталу та активам за 2021 рік. Також, ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії.Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Зібрана інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли”.

³ 24 липня 2022 року ми ввели новий статус «вийшли», який відображає дії компаній щодо завершення виходу з російського ринку. Статус ґрунтується на даних з ЕГРЮЛ Росії та додатковому аналізі, такому як оголошення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії. У той же час, діяльність компаній може бути складно відстежити, і їх можна пропустити в аналізі, особливо для компаній, які мало висвітлюються в ЗМІ. Закликаємо наших читачів повідомляти нам, якщо вони знайомі з діями компаній, які суперечать їхнім заявам про вихід, через форму зворотного зв’язку на сайті https://leave-russia.org/.

Нещодавно, на сайт проекту https://leave-russia.org/ був доданий новий розділ “Новини компаній“, слідкуйте за щоденними оновленнями прямо на сайті