fbpx

36-й випуск щотижневого дайджесту про вплив виходу іноземних компаній на економіку РФ

16 січня 2023

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 09-15.01.2023

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас, база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить на ~40% більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute радий повідомити, що завершено процес об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

Крім того, ми перебуваємо на етапі переговорів щодо партнерства з Rubargo. Rubargo — застосунок, що допомагає людям з усього світу бойкотувати бренди, що спонсорують війну росії проти України. Застосунок дозволяє перевірити, які компанії продовжують працювати в росії. Тільки перевірена інформація з посиланнями на джерела. А для швидкого та зручного пошуку є сканер штрих-кодів.

Завантажуйте застосунок та накладайте власні санкції: Apple App Store | Google Play.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 15.01.2023

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE «залишаються»¹) – 1 202 (0 за тиждень)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 493 (+2 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1 163 (+2 за тиждень)

Кількість компаній, які завершили вихід з РФ (статус KSE “вийшли”) – 160 (+2 за тиждень)

Станом на 15 січня ми ідентифікували близько 3 018 компаній, організацій і їх брендів з 87 країн та 56 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько 40% з них публічні. Для ~1 300 публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі) та оновили дані за 2021 рік, що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько $177,3 млрд), локальну виручку (на загальну суму $294,9 млрд), локальні активи (на загальну суму $281,0 млрд), а також персонал (близько 1,391 млн осіб) і сплачені податки (близько $24,4 млрд). 1 656 іноземних компаній вже скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії. Також, ми додали інформацію про 160 компаній, які завершили продаж свого бізнесу в Росії на базі зібраної з офіційних реєстрів інформації.

Як видно з таблиць нижче, станом на 15 січня компанії, які вже повністю вийшли з РФ, мали щонайменше 300,2 тис чол персоналу, $41,2 млрд річного доходу, $33,9 млрд капіталу та $36,4 млрд активів; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 172,7 тис чол персоналу, $34,2 млрд річного доходу, $14,8 млрд капіталу та $16,6 млрд активів; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 334,4 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $55,0 млрд, $28,8 млрд капіталу і $33,2 млрд активів.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини березня, то протягом останніх 4 місяців співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ. Тим не менше, близько 38,5% компаній вже заявили про вихід з ринку РФ, але 39,8% все ще залишаються присутніми в країні, 16,3% вичікують і лише 5,3% здійснили повний вихід³.

У той же час, з т.з. на економіку Росії, вплив лише 160 компаній, які повністю вийшли з країни, складно не дооцінити, оскільки в них працювало 21,6% персоналу, занятого в іноземних компаніях, а компаніям належало близько 13,0% активів, 19,1% капіталу інвестованого іноземними компаніями в країну, лише в минулому році вони генерували виручки на 41,2 млрд дол або 14,0% від всієї виручки і сплатили 3,2 млрд дол податків або 13,2% від загальної суми податків, сплачених компаніями, які спостерігалися. Дані по 1 300 ТОП компаній представлені в таблиці вище.

Більше інфографіки і аналітики у спеціальному розділі за посиланням https://leave-russia.org/uk/bi-analytics

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС: Аналіз присутності австрійських компаній і їх позиції в Росії

До початку війни в Європі Росія залишалася ключовим зовнішньоним партнером ЄС, а ЄС основним торговим партнером Росії. При цьому, Австрія станом на 2020 рік займала 23-тє місце у зовнішньоторговельному товарообігу Росії, а Росія 5-те місце у зовнішньоторговельному товарообігу Австрії серед країн, що не входять до Європейського Союзу⁴.

Довідково: в 2022 році Росія займала 17-те місце із 1,2% у зовнішньої торгівлі Австрії⁵.

Знаходження Австрії практично у самому географічному центрі сучасного Європейського Союзу робить Австрію найціннішим не тільки з економічної, але і з геостратегічної точки зору партнером Росії, оскільки ця країна ЄС є масштабним ринком збуту російських енергоносіїв. Також, чимало заможних росіян придбали і продовжують купувати нерухомість в Австрії, особливо в її столиці – Відні.

Довідково: у 1968 році Австрія стала першою країною в Західній Європі, що уклала газовий контракт з СРСР⁶. У червні 2018 року було підписано Угоду про продовження чинного контракту між ТОВ “Газпром експорт” та OMV Gas Marketing & Trading GmbH на постачання російського природного газу до Австрії до 2040 року. За даними на серпень 2021 року, загальний обсяг постачання російського газу з 1968 року перевищив 260 мільярдів кубічних метрів⁷.

В 2021 році товарообіг Росії з Австрією становив 5,89 млрд. доларів США, збільшившись на 42,73% (1,76 млрд. доларів США) порівняно з 2020 роком, з них експорт – 3,22 млрд. доларів США, імпорт – 2,66 млрд. доларів США. У структурі експорту Росії до Австрії в 2021 році основна частка поставок припадала на енергоносії – 93,46% від усього обсягу. Австрійські інвестиції в Росії станом на 2021 рік становили близько 6 млрд. доларів США, російські інвестиції в Австрії 29 млрд. доларів США. Станом на 2022 рік в Росії було зареєстровано близько 1500 австрійських компаній та в Австрії діє понад 500 підприємств із участю російського капіталу⁸.

В 2014 році Австрія частково підтримала введення санкцій США та ЄС проти Росії через розпочату нею війну в Україні. При цьому, активність економічного двостороннього співробітництва Австрії та Росії почала знижуватися.

Після подальшої військової ескалації Росії в Україні в 2022 році Євросоюз запровадив нові антиросійські санкції, до яких була вимушена приєднатися і Австрія.

Однак, незважаючи на це, на тлі сучасної геополітичної кризи в Європі, Росія розглядає Австрію як медіатора у глобальній політиці, зокрема європейській. При цьому, Росія намагається скористатися нейтральним статусом Австрії для створення майданчику для спілкування з небайдужими політиками з усієї Європи.

Але, вже 5 березня 2022 року австрійська державна газова компанія OMV Gas Marketing & Trading GmbH оголосила, що більше не буде інвестувати в Росію. Компанія також хоче продати 24,99% акцій чи вийти з переліку акціонерів компанії, яка розробляє нафтогазове родовище у Сибіру. Також вона припиняє перемовини з російською компанією «Газпромом» про купівлю долі у розробці одного з горизонтів Уренгойського газоконденсатного родовища.

Довідково: за два місяці російсько-української війни країни ЄС заплатили за російські енергоносії 44 млрд. євро, понад 1 млрд. євро з цієї суми склала сплата Австрії за російський газ⁹.

Також, на початку широкомасштабної російсько-української війни в 2022 році Австрія заморозила 254 млн. євро російських статків на 200 рахунках з російськими активами¹⁰.

При цьому, варто зазначити, що біля 8 тис. австрійських компаній направили відкритого листа до Австрійського Уряду з метою прийняти їхні вимоги щодо мирних переговорів з Україною. У листі сказано, що для запобігання загрозливому «знищенню» австрійського малого та середнього бізнесу Уряд Австрії повинен вжити низку заходів як у внутрішній, так і у зовнішній політиці, спрямованих на покращення економічної ситуації в Австрії. Австрійські компанії вимагають від Австрійського Уряду призупинити всі санкції проти Росії щоб запобігти подальшій шкоді Австрії. Згідно з листом, Австрія повинна негайно керуватися як нейтральна країна і представляти нейтральне місце для мирних переговорів. Для цього Відню також необхідно прийняти пропозиції Росії щодо мирних переговорів, припинити будь-які поставки зброї в Україну, а також використовувати територію Австрії для таких цілей¹¹.

За даними, зібраними KSE Institute¹², у 2021 році 63 австрійські компанії (з часткою в капіталі 50+%) забезпечили роботою щонайменше 20 945 людей в Росії, ці компанії отримали $2,4 млрд річного доходу, заплатили $124 млн податків, мали $2,0 млрд капіталу та $27,0 млрд активів.

2 компанії (всього 3%) повністю пішли з російського ринку і продали свої частки, 9 компаній (лише 14% з 63 спостережуваних компаній) оголосили про плани покинути Росію, у 2021 році в них працювало лише 1781 людей (слід зазначити, що багато компаній є торговими та не мають персоналу чи офісів у країні), вони отримали $127 млн (5%) річного доходу, мали $76 млн капіталу та $114 млн активів. Але більшість австрійських компаній (принаймні 43 або 69%!) все ще залишаються, а 9 компаній (14%) чекають і обмежують свої інвестиції. Ці 2 групи згенерували значну частину доходу ($1,92 млрд або 79%), отриманого австрійськими компаніями в Росії і винаймали 78% персоналу.

Найбільш «залежними» від Росії за часткою виручки в цій країні є австрійські компанії в наступних галузях: Будівництво та архітектура, Споживчі товари та одяг, Фінанси та платежі, Їжа та напої та Інженерія.

Як реагують австрійські компанії?

З 63 компаній в базі KSE 69% австрійських компаній все ще залишаються в Росії, ще 14% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, 14% вже анонсували про свій вихід і 3% вже пішли з продажем своїх акцій. Лише деякі австрійські компанії є одними з прикладів заплановано виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Заплановане призупинення діяльності та вихід

2 австрійських компанії (або 3% від загального числа), які входять до бази даних KSE, повністю залишили російський ринок і продали свої долі участі/акції (всі вони мають статус KSE «вийшли»¹⁵, юридично голландських бенефіціарів в них більше немає):

MM Packaging (Упаковка, Статус за KSEвийшли) Mayr-Melnhof Group (MM) продала свої два заводи в Росії, Санкт-Петербурзі та Пскові, місцевому інвестору Granelle після схвалення урядових органів. Ціна продажу становить бл. 134 млн євро. У 2021 році сукупні продажі заводів склали бл. 124 млн євро. Очікується, що трансакція матиме нейтральний вплив на чистий прибуток MM.

Petro Welt Technologies (Енергетика, нафта та газ, Статус за KSEвийшли) – – це австрійська акціонерна корпорація, яка надає послуги у сфері видобутку природного газу та нафти. PeWeTe продала та передала свої частки участі, що належали прямо чи опосередковано у її російському ТОВ, яке було продано місцевій юридичній особі, яка належить групі російських топ-менеджерів Petro Welt Group.

Swarovski (Розкіш, Статус за KSE виходять) – австрійська компанія, що спеціалізується на виробництві розсипних кристалів, ювелірних виробів, кришталевих статуеток та ограновуванні синтетичних і природних дорогоцінних каменів. Призупинити всі продажі в Росії.

Fischer Sports (Товари широкого вжитку та одяг, Статус за KSE виходять) – це австрійська компанія з виробництва спорядження для зимових видів спорту, а саме спорядження для скандинавських лиж, гірських лиж та хокею. Будучи компанією, яка наймає більше половини своєї робочої сили на виробничих підприємствах в Україні, Fischer особливо зворушила російська агресія проти сусідньої країни. У результаті продажі в Росії були суворо обмежені, а всі інвестиції припинені.

ams-OSRAM AG (Виробництво, Статус за KSE виходять) є світовим лідером оптичних рішень. Компанія припинила всі поставки та діяльність до Росії та Білорусі.

Uniqa (Страхування, Статус за KSE виходять) Австрійська страхова компанія Uniqa UNIQ.VI розглядає можливість повного виходу з Росії. «Ми хочемо вийти, але це займе ще досить багато часу», — сказав Андреас Брандштеттер на конференції для акціонерів Gewinnmesse у Відні.

Wienerberger (Будівництво та архітектура, Статус за KSEвиходять) Цегельний гігант Wienerberger активно працює в Росії, але не бачить серйозного впливу на бізнес в цілому. «Вплив Wienerberger на Росію становить менше 1 відсотка продажів, ми не працюємо в Україні — ми не бачимо жодних короткострокових наслідків для нашого бізнесу», — сказав генеральний директор Хаймо Шойх щодо військового конфлікту. 1 відсоток річного обороту означає близько 40 мільйонів євро для групи будівельних матеріалів. Пізніше Wienerberger вирішив продати свою діяльність у Росії.

Компанії які ігнорують вихід 

Raiffeisen Bank (Фінанси та платежі, Статус за KSEзалишаються) Райффайзенбанк – універсальний російський банк, дочірній банк австрійської банківської групи Raiffeisen Bank International. Входить до списку системно важливих російських банків. Райффайзенбанк посідає друге місце за розміром активів у групі RBI та перше – за прибутком. «Ця безпрецедентна ситуація змушує RBI розглянути свою позицію в Росії. Тому ми оцінюємо всі стратегічні варіанти майбутнього Raiffeisenbank Russia, аж до ретельно керованого виходу з Raiffeisenbank в Росії», — заявив навесні генеральний директор RBI Йоганн Штробль. Але на початку 2023 року російська дочка АТ «Райффайзенбанк» не лише офіційно визнала так звані Донецьку та Луганську «народні республіки», а й надала вигідні умови кредитування російським окупантам в Україні.

Rotax (Авіаційна промисловість, Статус за KSEзалишаються) – торгова марка ряду двигунів внутрішнього згоряння, розроблених і виготовлених австрійською компанією BRP-Rotax GmbH & Co KG. Відкриттям українських військових стало те, що в іранському безпілотнику встановлено висококласний австрійський двигун Rotax 912iS, який використовується в малих цивільних літаках. Виробник Rotax одразу спростував поставку двигунів до Ірану та почав розслідування.

EGGER (Будівництво та архітектура, Статус за KSEзалишаються) це глобальна сімейна компанія, заснована в 1961 році в Тіролі, Австрія, де вона базується в даний час. Підприємство займається виробництвом деревних плит. Має 2 заводи в Росії, у 2021 році працювало 1161 чоловік і отримано $478 млн доходу, компанія інвестувала $604 млн капіталу. Компанія має виробничі потужності та торгове представництво в Росії.

Agrana (Їжа та напої, Статус за KSEзалишаються) це харчова компанія, що базується у Відні, яка виробляє цукор, крохмаль, фруктові наповнювачі, концентрат соку та етанол. Agrana в основному постачає продукцію для міжнародної харчової промисловості, а також має справу з малими кінцевими споживачами. У Росії AGRANA присутня тільки у фруктовому сегменті. У Серпухові, приблизно в 100 км на південь від Москви, виробляють збір плодів і працюють майже 300 чоловік. AGRANA намагається й надалі виконувати свої завдання як постачальник основних продуктів харчування та задовольняти продовольчі потреби місцевого населення. Тому поки що залишати Росію він не планує.

ALPLA (Товари широкого вжитку та одяг, Статус за KSEзалишаються) – це австрійський міжнародний виробник і переробник пластмас зі штаб-квартирою в Харді, що спеціалізується на пляшках і кришках, виготовлених роздуванням, деталях, виготовлених під тиском, преформах і трубах. У 2021 році чисельність персоналу в Росії становила 547 осіб. Дохід компанії в тому ж році склав $138 млн, компанія інвестувала $93 млн. Адреси представництв і заводів в РФ поки залишаються на сайті компанії.

Kotanyi (Їжа та напої, Статус за KSEзалишаються) – австрійський виробник спецій і приправ. «Якщо федеральний уряд або ЄС схвалять законодавчі вимоги, ми як австрійська компанія, звичайно, будемо їх виконувати. З поточної точки зору ми підтримуємо ділові відносини з нашими постачальниками, партнерами та мережами супермаркетів і оцінюємо їх щодня» – йдеться у повідомленні компанії.

Резюме

В 2022 році економіка Австрії залишилася вразливою до перебоїв з газопостачанням, оскільки близько 50% газу імпортується з Росії, порівняно з 80% на початку 2022 року. Станом на жовтень 2022 року запаси газу покривають близько 90% річного його споживання. При цьому, імпорт газу з Росії не можна замінити іншими джерелами і повна зупинка імпорту газу з Росії матиме значні негативні наслідки для економіки Австрії.

Австрія є однією з країн, яка найбільше постраждала від санкцій Заходу проти Росії, оскільки, приблизно 80% попиту на природний газ Австрії покладається на російський імпорт¹⁶.

Варто зазначити, що незважаючи на геополітичну кризу у Європі, за даними ОЕСР¹⁷, зростання ВВП Австрії становитиме 0,1% у 2023 році та 1,2% у 2024 році. Економіка Австрії в 2023 році залишиться вразливою до перебоїв з газопостачанням, оскільки близько 50% газу імпортується з Росії, порівняно із 80% на початку 2022 року.

Станом на жовтень 2022 року Австрія також прийняла 83 000 біженців з України.

Враховуючи вищевикладене, необхідно констатувати, що австрійські компанії багато інвестували в Росію і відчувають наслідки західних санкцій проти Росії. Австрійські компанії та промисловість побоювалися дефіциту газу, але підтримали політику санкцій. Європа та Австрія в її числі роками покладалася на дешеві та надійні постачання газу з Росії, а торговельні відносини були в центрі політики ЄС щодо зближення з Росією.

Ви також можете внести свій внесок, поширивши статус компанії з закликом до виходу з Росії в соцмережах прямо з карток компаній на сайті https://leave-russia.org/.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)¹⁸

10.01.2023

*Raiffeisen (Австрія, Фінанси та платежі) Статус за KSE – залишаються

Raiffeisen у Росії визнав так звані «ЛНР» і «ДНР». Як відреагували в Україні:

https://thepage.ua/ua/news/raiffeisen-v-rosiyi-viznav-tak-zvani-ldnr-reakciya-rajffajzen-bank-ukrayina

11.01.2023

*Jazeera Airways (Кувейт, Повітряний транспорт) Статус за KSE – залишаються

Jazeera Airways планує запустити свій перший маршрут до Росії в лютому, пропонуючи прямі рейси між Кувейт-Сіті (KWI) і Москвою Домодєдово (DME).

https://www.routesonline.com/news/29/breaking-news/299152/jazeera-airways-to-enter-russian-market/ 

*Lear Corporation (США, Виробництво) Статус за KSE – виходять

Компанія прагне продати свої активи в Росії протягом першої половини цього року, сказав генеральний директор Рей Скотт, додавши, що юридичні проблеми та інші складності уповільнити процес.

https://www.autonews.com/suppliers/lear-moves-sell-its-russian-plants 

*Trafigura (Сингапур, Метали та видобуток) Статус за KSE – вичікують

Trafigura продає підтримувану Росією індійську нафтопереробну компанію Nayara Energy

https://www.reuters.com/markets/deals/trafigura-exits-russia-backed-indian-refiner-nayara-energy-2023-01-11/

12.01.2023

*Veolia (Франція, Комунальні послуги) Статус за KSE – вичікують

Продовження бізнесу Veolia в Росії «може погіршити славу Ради»

https://westbridgfordwire.com/veolias-continued-business-in-russia-could-bring-council-into-disrepute/ 

*Yum Brands (США, Громадське харчування) Статус за KSE – виходять

Ряд франчайзі KFC у Росії звернулися до уряду з проханням припинити продажі  ресторанного бізнесу Yum! Бренду місцевому оператору

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/kfc-franchisees-russia-ask-govt-halt-sale-stores-local-operator-ria-2023-01-12/

13.01.2023

*JPMorgan (США, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

*Goldman Sachs (США, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують

Goldman і JPMorgan розходяться у відповіді на санкції багатіїв Росії

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-13/goldman-and-jpmorgan-diverge-on-response-to-richest-russian-s-sanctions

15.01.2023

*Intel (США, IT)  Статус за KSE – вичікують

Як повідомляється, Intel відновлює підтримку драйверів і програмного забезпечення в Росії на низькому рівні

https://www.lowyat.net/2023/292357/intel-reportedly-resumes-driver-and-software-support-in-russia-on-the-down-low/

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
– KSE status “exited” або “вийшли” – Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

² Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям, а станом на 28/08/2022 ми оновили дані для ще 422 компаній даними по персоналу, доходу, капіталу та активам за 2021 рік. Також, ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії.Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Зібрана інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли”.

³ 24 липня 2022 року ми ввели новий статус «вийшли», який відображає дії компаній щодо завершення виходу з російського ринку. Статус ґрунтується на даних з ЕГРЮЛ Росії та додатковому аналізі, такому як оголошення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії. У той же час, діяльність компаній може бути складно відстежити, і їх можна пропустити в аналізі, особливо для компаній, які мало висвітлюються в ЗМІ. Закликаємо наших читачів повідомляти нам, якщо вони знайомі з діями компаній, які суперечать їхнім заявам про вихід, через форму зворотного зв’язку на сайті https://leave-russia.org/.

¹⁴ https://leave-russia.org/uk?flt%5B131%5D%5Beq%5D%5B0%5D=424

¹⁵ Статус ґрунтується на даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб Росії (ЄГРЮЛ або ЕГРЮЛ) і додатковому аналізі, такому як повідомлення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії.

¹⁸ Нещодавно, на сайт проекту https://leave-russia.org/ був доданий новий розділ “Новини компаній“, слідкуйте за щоденними оновленнями прямо на сайті