fbpx

Втрати для економіки України від карантину становлять 50 млрд дол США

Втрати для економіки України від введення карантинних обмежень можуть становити 50 млрд дол США. Такий розрахунок представила сьогодні Київська школа економіки під час презентації дослідження “Скільки Україні коштує карантин?”.

 

Втрати для економіки можна порахувати у 2 показниках: втрати у вартості людських життів та втрати у % ВВП.

 

Розрахунок для першого показника: якби відмінити карантин повністю, то ми могли би втратити 120 тис життів (оцінка базується на моделі Київської школи економіки). Якщо перерахувати 120 тис життів у гроші (аби мати єдину одиницю виміру), то зняття карантину коштувало би нам 50-54 млрд дол США. Втрати пораховані на базі оцінки вартості життя, яка для України становить 454 тис дол США. Розрахунок для України зроблено науковцем Кіпом Віскучі (через адаптацію показників США). Вартість карантину у 54 млрд дол США можна порівняти з 35% ВВП в поточних дол США на 2019 рік (номінальний ВВП в грн 3,974 млрд = 154 млрд дол США).

 

Розрахунок для другого показника: втрати оцінюються на базі прогнозів по падінню ВВП від Міжнародного валютного фонду та консенсус-прогнозу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Для оцінки використано методологію університету Вайомінгу (США). 

Втрати через карантин для економіки дорівнюють 50-54 млрд дол США, що розраховується як чиста приведена вартість втрат. 

 

“При цьому, потрібно тверезо оцінити можливі наслідки від того, що було би, якщо карантин би не запроваджували. Ми говоримо про над 120 тис втрачених життів та понад 5 млн захворівших. Або 12,5% населення. Тобто до 12.5% могло б “випасти” і з робочої сили – не працювали би, не створювали продукт.  Але насправді – померло б набагато більше людей, бо система охорони б захлиналась, реанімації були б зайняті лише коронавірусними хворими – всі інші б не могли отримати місце в реанімації”, – наголосила Наталія Шаповал, вицепрезидентка KSE під час презентації.

 

Відповідно, щоб зробити висновок чи потрібен був карантин з точки зору економічних втрат, потрібно порівняти показники втрат у людських життях та у ВВП.

 

“Чистий економічний ефект від карантину майже нульовий. Але завдяки карантину, і це дуже важливо, нам вдалось врятувати життя людей. Тому варто продовжувати карантинні обмеження, поступово послаблюючи їх, вводити смарт-підхід – розумний, таргетований карантин”, – наголосив Тимофій Милованов, президент KSE.

 

Більш докладно – у презентації.

 

Довідково. 

Вартість статистичного життя – показник, який США використовує з 1993 року майже в обов’язковому порядку для оцінки витрат-вигод всіх важливих політик. Австралія принаймні з 2014 року. Європа зараз теж проводить великий проєкт по розрахунку цього показника.

Для США вартість статистичного життя – 10 млн дол США.

Розрахунок сценарію невпровадження карантину для США показав сумарну вартість статичних життів на рівні 21.6 трильйонів – що близько до їхнього ВВП в 2018 в поточних долларах США (in current US dollars)

Cost-benefit (аналіз затрат та вигод) аналіз карантину для США показав від 5 до 8 трильйонів чистої вигоди від карантину (Thunstorm at al з університету Вайомінгу,Chicago professors estimate).