fbpx

11-й випуск щотижневого дайджеста про вплив виходу іноземних компаній на економіку РФ

25 Липня 2022. Випуск №11

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду  “Відродження”; 18-24.07.2022

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас, база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить на ~40% більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute радий повідомити, що завершено процес об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 24.07.2022

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE «залишаються»¹) – 707 (-3 за тиждень)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 469 (-2 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1 130 (-27 за тиждень)

Кількість компаній, які завершили вихід з РФ (статус KSE “вийшли”) – 39 (+нова категорія)

Станом на 24 липня ми ідентифікували близько 2 345 компаній, організацій і їх брендів з 78 країн та 56 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько половини з них публічні. Для ~800 публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі), що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько 116,7 млрд дол США), локальну виручку (на загальну суму 228,3 млрд дол США), а також персонал (близько 0,855 млн осіб). 1 638 іноземних компаній вже скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії. Також, на цьому тижні ми додали до інформацію про 39 компаній, які завершили продаж свого бізнесу в Росії. Зібрана з офіційних реєстрів інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли” і представлена нижче в розділі “Тижневий фокус”.

Як видно з таблиць нижче, станом на 24 липня компанії, які вже повністю вийшли з РФ, мали 187 тис чол персоналу, $16,8 млрд річного доходу та $6,5 млрд капіталу; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 103 тис чол персоналу, $30,1 млрд річного доходу та $17,6 млрд капіталу; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 117 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $58,4 млрд і $33,1 млрд капіталу.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини березня, то протягом останнього місяця співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ. Тим не менше, близько половини (48,2%) компаній вже заявили про вихід з ринку РФ, але 30,1% все ще залишаються присутніми в країні і лише 1,7% здійснили повний вихід.

Дії компаній в секторальному розрізі і у розрізі країн (на підставі бази даних KSE, з не менше 20 компаній-представників на індустрію чи країну) наведені в графіках нижче.

Рішення іноземних компаній у розрізі країн та секторів:

Рішення ТОП іноземних компаній у розрізі локальної та глобальної виручки³:

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС. НЕ СЛОВОМ, А ДІЛОМ – БІЛЬШЕ 40 КОМПАНІЙ ВЖЕ ВСТИГЛИ ЗАКРИТИ БІЗНЕС В РОСІЇ

Тоді як про плани вийти з ринку РФ повністю заявили більше 400 компаній і ще більше 700 призупинили діяльність, лише близько 40 компаній повністю завершили вихід з Росії. Щоб вийти, компаніям доводиться передавати свої активи безкоштовно, продавати з величезною знижкою, передавати або продавати власному менеджменту.

За словами Дмитра Кулеби, «Для порівняння: під час апартеїду в Південній Африці за понад 20 років з південноафриканського ринку вийшло лише близько 200 компаній. За 140 днів варварської агресії з Росії вийшло вже майже в шість разів більше⁴”. Проте для багатьох компаній  вихід з ринку може розтягнутися на роки. 

Про вихід компанії з ринку коментує Яцек Ольчак, CEO Philip Morris, в інтерв’ю Bloomberg Television: «Ми наполегливо працюємо над завершенням нашої присутності в Росії, але я не думаю, що це станеться протягом наступного кварталу […] це досить складний процес»⁵.

Незважаючи на складність, окремі компанії вдаються до рішучих кроків. Як наприклад, McDonald’s в громадському харчуванні в громадському харчуванні, Societe Generale  в банківському секторі чи Renault в автомобілебудуванні. McDonald’s став одним з найбільш відомих випадків виходу компанії з Росії, привернувши багато уваги. Свої ресторани компанія продала власному франчайзі. Societe Generale продав Росбанк Інтерросу Володимира Потаніна⁶. Чистий збиток Групи склав близько 3,2 мільярда євро⁷. В той же час, HSBC, Citi і Unicredit ведуть переговори про продаж свого російського бізнесу, але безрезультатно протягом всього цього часу. 

Санкції суттєво вплинули на автомобільну галузь – більшість автомобільних заводів були вимушені зупинитись. Втім абсолютна більшість виробників залишаються в РФ, виплачують зарплату своїм співробітникам, якщо не повністю то частково. Лише Renault передав свою частку концерну «АвтоВАЗ» Науково-дослідницькому автомобільному інституту фактично безкоштовно⁸.

Якщо ж розділити компанії, що повністю вийшли з Росії, по секторах, то найбільше число складають компанії, що надають професійні послуги, зокрема консалтинг, бухгалтерські, рекламні та юридичні послуги. Це не дивно, адже виходу більшості з них сприяло введення санкцій (крім юридичних послуг). Серед компаній, що вийшли, зокрема, велика четвірка аудиторських компаній Deloitte, EY, KPMG, PwC, консалтингова компанія McKinsey, рекламні компанії Ogilvy & Mather, GroupM тощо. Для цих компаній найпоширенішою стратегією є відділення російського бізнесу як незалежної компанії, яка не має зв’язку з попереднім власником і більше не може використовувати назву компанії.

Одним з найчисельніших за кількістю компаній, що покинули ринок РФ став сектор FMCG, включаючи десять виробників харчовий продутів, напоїв, алкогольних напоїв та тютюну, два виробники косметики та виробника упаковки. Зокрема ринок покинули Arla Foods, Nutreco, Sodexo, Raisio, Hortex, Primo Water, Fazer, Paulig, Tchibo, Imperial Brands. Покинули ринок і три виробники одягу LPP, Marks & Spencer та  Brav.

У списку набагато менш представлені компанії важкої промисловості, адже їм важче вийти з ринку. З іншого боку, саме їх вихід промислових компаній найбільше впливає на російську економіку. Оскільки процес може розтягуватися на роки, важливим є продовжувати тиснути на бізнес, не даючи компаніям можливості відновлювати співпрацю з РФ, а навпаки, наближати їх до повного виходу з ринку. 

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)

18.07.2022

*H&M (Hennes and Mauritz)  (Швеція, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходить

H&M продає свій бізнес у Росії. Магазини бренду тимчасово відкриються для розпродажу залишків

https://www.unian.ua/russianworld/h-m-yde-z-rosiji-cherez-viyskove-vtorgnennya-v-ukrajinu-novini-rosiji-11907315.html 

19.07.2022

*NIOC (Іран, Енергетика, нафта та  газ) Статус за KSE – залишаються

Іран і російський “Газпром” підписали первинну угоду про енергетичну співпрацю

https://www.reuters.com/business/energy/iran-russias-gazprom-sign-primary-deal-energy-cooperation-2022-07-19/

20.07.2022

*Mothercare (Велика Британія, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходить

Британський бренд дитячих товарів і одягу Mothercare може покинути Росію – власник компанії кувейтська Alshaya Group почала пошуки покупців для бізнесу, але не виключений варіант розпродажу товарів, що залишилися, і закриття роздрібної мережі .

https://www.epravda.com.ua/news/2022/07/20/689368/

https://www.vedomosti.ru/business/articles/2022/07/19/932112-mothercare-mozhet-uiti

*Mondi Group (Велика Британія, FMCG) Статус за KSE – вичікують

Британська пакувальна компанія Mondi також заявила, що припинить свої зв’язки з Росією через вторгнення в Україну. Однак насправді він залишився і навіть подвоїв свій бізнес, допомагаючи фінансувати російську військову машину.

https://euromaidanpress.com/2022/07/19/russias-milk-sector-was-crippled-by-sanctions-then-british-packaging-company-mondi-came-to-the-rescu/?swcfpc=1  

*Polymetal (Велика Британі, Метал і мідь) Статус за KSE – вичікують

Поліметал планує продати російські активи, щоб уникнути ризику санкцій

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-19/polymetal-plans-to-sell-russian-assets-to-avert-sanctions-risk

21.07.2022

*ABB (Швейцарія, Електроніка) Статус за KSE – виходить

АББ вирішила залишити російський ринок через триваючу війну в Україні та вплив пов’язаних міжнародних санкцій. Коли почалася війна, АББ припинив приймати нові замовлення в Росії. Водночас він виконує невелику кількість існуючих договірних зобов’язань з місцевими клієнтами, дотримуючись чинних санкцій.

https://new.abb.com/news/detail/93368/abb-to-exit-russian-market 

*Wargaming (Кипр, Ігри) Status by KSE – вийшли

З СЕРПНЯ БІЛОРУСЬКА КОМПАНІЯ WARGAMING, ЯКА РОБИТЬ WORLD OF

https://thegeek.games/2022/07/20/from-august-the-originally-belarusian-company-wargaming-which-makes-world-of-tanks-games-will-stop-advertising-in-russia-and-belarus/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter 

*Edrington (Верика Британія, Алкогось та тютюн) Статус за KSE – виходить

*Beam Suntory (США, Алкоголь і тютюн) Статус за KSE – виходить

Edrington разом з Beam Suntory досягли угоди про продаж спільного підприємства Maxxium Russia членам місцевої команди менеджменту; усі поставки до Росії залишилися призупиненими.

https://www.edrington.com/en/news/edrington-and-russia   

https://www.beamsuntory.com/en/news/Beam-Suntory-Russia-Statement  

22.07.2022

*Wartsila (Фінляндія, Промислове обладнання) Статус за KSE – вийшли

Wärtsilä завершує вихід з російського ринку

https://news.finance.ua/ua/fins-kyy-vyrobnyk-obladnannya-dlya-enerhetyky-ta-sudnobuduvannya-w-rtsil-zavershyv-vyhid-iz-rf 

https://www.wartsila.com/media/news/21-07-2022-wartsila-completes-russian-market-exit-3130664 

*HSBC (Велика Британія, Фінанси і платежі) Статус за KSE – вичікують

HSBC домовився про продаж російського підрозділу Експобанку

https://news.finance.ua/ua/brytans-ka-hrupa-hsbc-domovylasya-pro-prodazh-biznesu-v-rosii-miscevomu-banku 

https://www.reuters.com/markets/deals/exclusive-hsbc-agrees-deal-sell-russian-unit-expobank-2022-07-21/ 

*McCain Foods (Канада, Їжа та напої) Статус за KSE – виходить

Канадський гігант французької картоплі McCain Foods Ltd. продав своє російське підприємство з виробництва картоплі, завершивши вихід компанії з Росії.

https://www.theglobeandmail.com/business/article-mccain-foods-sells-russian-potato-plant-completing-its-exit-from-the/?cmpid=rss 

*Philip Morris (США, Алкоголь та тютюн) Статус за KSE – вичікують

Philip Morris планує покинути Росію до кінця 2022 року

https://news.finance.ua/ua/philip-morris-planuye-pity-z-rosii-do-kincya-2022-roku 

https://www.bloomberg.com/news/videos/2022-07-21/philip-morris-wants-out-of-russia-ceo-says-video 

*Primo Water (США, Їжа та напої) Статус за KSE – вийшли

PRIMO WATER CORPORATION ВИХОДИТЬ З РОСІЇ

https://primowatercorp.com/investors/press-releases/news-details/?news_id=a4465e98-abcf-4928-8833-ca81f9718e33 

*FIFA (Швейцарія. Спорт) Статус за KSE – виходить

Російська збірна і російські клуби не будуть представлені в FIFA 23

https://dotesports.com/fifa/news/russian-national-team-and-russian-clubs-to-be-banned-in-fifa-23

23.07.2022

*Kuehne + Nagel AG (Швейцарія, Логістика і транспорт) Статус за KSE – виходить

20 липня 2022 року компанія Kuehne+Nagel продала свій бізнес у Російській Федерації, Азербайджані, Білорусі та Казахстані своєму керуючому директору. Це сталося після того, як 1 березня 2022 року компанія Kuehne+Nagel оголосила про призупинення всіх поставок до/з Російської Федерації.

https://home.kuehne-nagel.com/-/news/update-on-ukraine-and-russia

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено

² Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям. Також ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії.Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Перша зібрана інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли”.

³ KSE Institute розпочав розробку нового модуля BI-аналітики з великою кількістю інформаційних дашбордів, перший вже доступний на сайті https://leave-russia.org/, слідкуйте за подальшими оновленнями