fbpx

"Забезпечення прозорості місцевих рад та децентралізація влади в Україні" - конференція в KSE

“Забезпечення прозорості місцевих рад та децентралізація влади в Україні” – конференція в KSE

April 3, 2015

Сьогодні в KSE пройшов перший день конференції “Забезпечення прозорості місцевих рад та децентралізація влади в Україні”, яку організовує Український незалежний центр політичних досліджень за підтримки проекту USAID “Громадяни у дії”.

У ході конференції були обговорені наступні питання:

  • процес проведення децентралізації влади;
  • забезпечення відповідальності та підзвітності органів місцевого самоврядування;
  • прозорість бюджетного процесу на місцевому рівні.

Серед присутніх експертів: заступник Міністра регіонального розвитку, депутати місцевих рад та представники громадських організацій.

«Децентралізація влади можлива тільки за умови забезпечення підконтрольності та підзвітності органів місцевого самоврядування перед громадянами. У протилежному випадку ми отримаємо концентрацію матеріальних та фінансових ресурсів у руках обмеженого кола людей (міський голова, депутати місцевих рад), які працюватимуть не в інтересах громади» – Іван Лукеря, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень.

«Децентралізація – це створення умов, при яких громада отримує можливість вирішувати нагальні питання в межах закону та правового регулювання.

В рамках децентралізації повинна відбутись фінансова децентралізація, значно більше ніж та, що відбулась. Зараз ми втрачаємо зацікавленність громад підвищувати свою ефективність» – Лациба Максим, Український незалежний центр політичних досліджень.

«Основне наше завдання – створити спроможне, самостійне самоврядування. Говорючи про децентралізацію, ми не маємо кому її передати на базовий рівень. Нам потрібно внести зміни в Конституцію та провести адмінистративну реформу» – В’ячеслав Негода заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ України- керівник апарату міністерства.

«Сьогодні міські цільові програми фінансуються неконтрольовано. Потрібно переглянути систему створення, розробки та виконання міських пограм» – Гацько Василь, депутат Київської міської ради.